Double dip of onveranderd slecht?

Media in de VS hebben de laatste maanden van 2009 vooral in het teken gestaan van het aanstaande of zich reeds ontwikkeldende economische herstel.

Ondertussen is van dat positieve beeld niet veel meer over en wordt steeds vaker gesproken over de double-dip:

Google trends: news reference volume voor double dip Google trends: news reference volume voor double dip, laatste 12 maanden

De double-dip is ook wel de W-vormige recessie, waarbij een tijdelijk herstel wordt gevolgd door een tweede recessie voordat de economie ‘definitief’ uit het slop wordt getrokken.

En de double-dip theorie is in volle gang in de VS. Maar is de double-dip een economische werkelijkheid of een artefact van statistiek en media? Kijkend naar de resultaten van marktonderzoeker Gallup lijkt het vooral het laatste te zijn.

Gallup toont een enorme verzameling aan marktonderzoek op haar site, waaronder de Gallup Daily: US Economic Conditions. En hierin wordt de mening van de ‘man in de straat’ weergegeven. Met een dramatisch ander beeld:

 Gallup: Economic confidence index, juni 2008 – januari 2010 Gallup: Economic confidence index, juni 2008 – januari 2010

Oftewel, sinds mei 2009 is bijna 50% van de Amerikanen van mening dat het met de economie van hun land slecht gesteld is. Tussen de 10% – 15% lijkt niet van deze planeet, want die vindt dat het goed tot uitstekend gaat met de economie. Of misschien zijn dat wel de bankiers…

Hoe dan ook, de gemiddelde Amerikaan heeft niets mee gekregen van dit zogenaamde herstel van de economie. Waarschijnlijk omdat er geen sprake is van enig herstel, anders dan de suggestie in de media. En die lijkt weer gebaseerd op cijfers die als gevolg van seizoenscorrecties veel te positief uitvallen.

Come again? Simpel. Ons CBS doet dat ook. De maandelijkse werkloosheidscijfers worden gecorrigeerd door seizoensinvloeden. Op zich volledig correct. Tenzij er sprake is van een extreme situatie. En die deed zich in Amerika natuurlijk in de tweede helft van 2008 voor.

Omdat de correctie voor seizoensinvloeden in Amerika vooral het laatste overeenkomstige seizoen het zwaarst laat meewegen is er sprake van een vertekening in het resultaat. Met andere woorden, de laatste maanden van 2009 worden te rozig voorgesteld omdat de overeenkomstige maanden in 2008 zo inktzwart waren.

Oftewel, Amerika lijkt zich te herstellen terwijl dat in werkelijkheid niet zo is. Dit inzicht is langzaam aan het doorbreken. De komende maanden lijkt daarom de somberheid over de economische vooruitzichten weer toe te gaan nemen.

Maar waar de Amerikanen dit als een double-dip zullen omschrijven is de werkelijkheid een totaal andere: flawed statistics.

Dit alles betekent overigens dat we in Nederland ook geraakt zullen gaan worden. Want onze open economie is nog altijd sterk afhankelijk van de gezondheid van de Amerikaanse economie. En die is dus nog altijd zwaar verkouden…

Geef een antwoord

1 Comment