Vacaturesite top 10: nog altijd groei

VacaturemonitorDe afgelopen drie weken zijn er bijna 88.000 nieuwe vacatures geplaatst; en dat is zo’n 9.000 vacatures meer dan verleden week. De jaarlijkse dip is duidelijk achter de rug.

Overigens is dit aantal nog altijd een kleine 4% lager dan dezelfde periode van 2009. Ik zou het toch wel erg fijn vinden als we de komende periode eens zwarte cijfers kunnen laten zien in vergelijking met vorig jaar.

De wekelijkse top 10
De tabel met de top 10 vacaturesites heeft de volgende kolommen:

 • Netto. Dit is de kolom die het marktaandeel op basis van het netto aantal vacatures toont
 • Dubbel. Hier wordt het marktaandeel van de sites getoond op basis van het werkelijke aantal vacatures, inclusief vacatures die op meerdere sites voorkomen
 • 2008. Hier wordt het marktaandeel getoond van de sites over dezelfde periode in het vorige jaar.

Dit is de top 10 van sites met de meeste nieuwe vacatures  over de afgelopen drie weken:

Vacaturesite top 10: week 2 - week 4 

In vergelijking met vorige week ziet het er zo uit:

 • Werk.nl: –1,0%
 • Nationale Vacaturebank: –0,7%
 • Monsterboard: 0,1%
 • JobTrack: –0,1%
 • Vacaturekrant: –0,1%
 • Randstad: 0,0%
 • Tempo-Team: 0,0%
 • Careerbuilder: 0,0%

Nou, weinig positiefs te melden. Het is stilstand en achteruitgang wat de klok slaat. Nergens een plusje te melden…

Noordflank en Megajobs worden uit de top 10 gestoten door een oudgediende en een nieuwkomer; resp. WerkenbijdeOverheid en Adecco.

En dat betekent dat er nu maar liefst drie uitzenders in de top 10 staan! Is het een teken aan de wand dat de economie weer wat aan het opwarmen is? Tenslotte zijn het de uitzenders die dat het eerste merken. Laten we nog even wachten met juichen en zien hoe de volgende weken zich ontwikkelen

In vergelijking met vorig jaar ziet de top 10 er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 en 2010 (week 2 – 4) Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 en 2010 (week 2 – 4)

De enige met een positief beeld ten opzichte van vorig jaar is Tempo-Team. De rest scoort (aanzienlijk) lager met Monsterboard als absolute dieptepunt; ruim 60% lager dan vorig jaar! In vergelijking met Nationale Vacaturebank (-33%) dus bijna twee keer zoveel…

De groei van Werk.nl is fictief; verleden jaar spiderde JobFeed deze site nog niet volledig.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

De drie grootste vacaturesites liggen ver uit elkaar. Waar Nationale Vacaturebank en Monsterboard gedurende een groot deel van 2009 dicht bij elkaar lagen, is er zo langzamerhand sprake van een gapend groot gat tussen de twee grootste commerciele sites. Monsterboard zal alle zeilen moeten bijzetten om deze daling om te gaan zetten in een groei. Tenslotte is de site dit aan zijn stand toch wel verplicht.

Cijfers en ranglijst zijn gebaseerd op JobFeed. JobFeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord

3 Comments
 • Marc Drees
  says:

  Hallo Mart,
  De markt voor functies met SEO/SEM is natuurlijk nog heel jong en dat zal zeker een deel van de verwarring verklaren voor wat betreft de functiecategorie. Bedrijven die medewerkers met deze kwaliteiten zoeken weten misschien niet onder welke categorie ze hun vacature moeten plaatsen.Vacaturesites spelen hier vrijwel geen rol in; de bedrijven die de vacatures plaatsen, beslissen dit zelf.

  Veel succes met je zoektocht!

 • Mart
  says:

  Hallo Marc,
  Als werkzoekende zit ik wel aan de andere kant van de tafel, maar ben juist geinteresseerd hoe de vacaturesites werken en ben via vele omzwervingen hier terrecht gekomen, om eens te bekijken hoe men aan de andere kant van de tafel vacatures plaatst.
  Heb je mischien een tip welke niche vacature sites er zijn voor zoekmarketing banen, gebruik van vertical search engines zoals indeed of simplyhired vind ik in deze niche niet ,waarschijnlijk te klein.
  Het probleem is  ook op welke  zoektermen  ze worden geplaatst met banen in de nieuwe media.
  Bijvoorbeeld linkbuilder/Linkmarketeer/Junior Medewerker  Seo/Internet Marketeer/Online Marketeer
  Tevens heb ik het idee dat sommige niet weten in welke categorie ze de vacature moeten plaatsen, valt dit onder marketing/communicatie/ict overig, soms zie ik ze zelf staan onder administratieve banen.
  Dus graag zie ik je tip tegemoet .