Monster lanceert 6Sense officieel

Logo en logotype 6SenseGisteren heeft Monster in een persbericht officieel haar nieuwe zoektechnologie, 6Sense, gelanceerd:

Monster.com®, the leading job matching engine […] today formally introduced its patented semantic 6Sense(TM) search technology, delivering precision matches for seekers and employers

Zie jij het ook? Monster noemt zich blijkbaar vanaf nu een job matching engine? Wat bizar! Geen job site, geen career portal, maar job matching engine. Laat ik er maar vanuit gaan dat het een eenmalige vergissing is…

Sal Iannuzzi (CEO Monster) wordt ten tonele gevoerd, met een op de economie gebaseerd voordeel van de nieuwe technologie:

6Sense […] facilitating the hiring process so that better matches are made more efficiently thereby getting people back to work more quickly

Natuurlijk, als de economie zich herstelt zorgt 6Sense dat iedereen nog sneller terug aan het werk gaat! Je kan merken dat Iannuzzi recent bij Obama op bezoek is geweest. De bombast druipt er vanaf…

Monster vliegt echt helemaal uit de bocht met onderstaande advertentietekst:

image

Nou ja, overdrijven is een vak. En het is een vak dat Monster lijkt te verstaan. Want Monster is natuurlijk niet die eerste die gebruik maakt van extractie- en matching technologie.

Werving & selectiebureaus: opgepast!
Monster lijkt met deze technologie overigens een bedreiging voor werving & selectiebureau’s te willen worden: 6Sense precision matching technology understands job titles, skills, experience level, industries, education and the hierarchy of concepts, evaluating a candidate’s work experience like a recruiter would in a fraction of the time

Met een klantervaring ter ondersteuning: Monster Power Resume Search cuts down on the time my recruiters typically use to dig through resumes, shaving 75 percent of the work off the normal sourcing process. What took maybe three days – now can be done in one

Met andere woorden: waarom een 3rd party gebruiken als 6Sense direct de juiste kandidaat kan opleveren? In Nederland heeft Monsterboard al een voorschot op 6Sense genomen. Nou, W&S bureau’s in Nederland kunnen definitief inpakken als 6Sense ook hier wordt geintroduceerd.

De lancering van 6Sense in de VS zou oorspronkelijk in het vierde kwartaal van 2009 plaatsvinden, en dat is dus aanzienlijk vertraagd. De vraag is dus wanneer de zoekfunctionaliteit in Nederland wordt geintroduceerd. In oktober ging Monster nog uit van 2e/3e kwartaal van 2010. Maar dat zou dus wel eens het 3e/4e kwartaal van 2010 kunnen worden. Of nog later…

6Sense en/of Power Search?
Het feit dat Monster de technologie met 6Sense een aparte naam heeft gegeven, naast Power Search, doet vermoeden dat het bedrijf ambities heeft buiten de eigen vacaturesite. Het zou me niets verbazen als we binnenkort andere sites gaan zien die het 6Sense logo en de tekst Powered by 6Sense dragen.

Oftewel, Monster gaat in de zoektechnologie business. Weliswaar binnen het domein van de arbeidsmarkt, maar toch. De vraag is of ze naast de match technologie ook de extractie technologie gaan bieden evenals de achterliggende tabellen. Ik ben benieuwd.

Dit zou wel eens minder goed nieuws kunnen zijn voor bedrijven als Actonomy, Burning Glass, Daxtra, Textkernel en WCC. Want die willen ongetwijfeld ook een graantje meepikken in de markt van vacaturesites nu Monster zoveel ‘gratis’ reclame maakt voor extractie en matching producten.

Wat schieten werkzoekers en werkgevers ermee op?
Wat dat betreft verwijs ik graag naar mijn eerdere test van de Power Resume Search functie. Waarbij  ik onder meer de volgende conclusie trok:

De zoekfunctie is snel en de user experience is goed. Verder is er weinig schokkends te melden, hoewel complexere zoekopdrachten mogelijk meer onderscheid bieden.

Zeker is dat de functionaliteit rondom het zoeken is verbeterd. Er is duidelijk op basis van gebruikerscenario’s gewerkt waardoor de gebruikerservaring beter zal zijn. Hoeveel beter hangt vooral af van de kwaliteit van het zoekresultaat.

Power Search: een roos met doornen
Waarbij Monster haar best doet om de nieuwe manier van zoeken zo gunstig mogelijk af te laten steken bij het huidige zoekproces:

imageZwaar overdreven natuurlijk, want hoeveel recruiters voeren dit soort Boolean search opdrachten uit?

Een enkeling. Inderdaad.

Wat onverlet laat dat het zoeken via Power Search zeer eenvoudig werkt.

Maar er zitten toch nog wel wat addertjes onder het gras. En dat zijn bekende addertjes voor iedereen die wel eens met CV extractie heeft gewerkt.

Want CV extractie technologie is theoretisch heel fraai en in potentie zeer prettig voor de werkzoeker. CV in de black box en aan de andere kant staat een compleet ingevuld profiel op je te wachten. Magie?

Nou, niet helemaal… Want CV extractie werkt goed met eenvoudige CV’s. Maar een complex CV (veel werkervaringen, overlappende werkervaringen) wordt meestal slecht geextraheerd. Met als gevolg een puinhoop in plaats van een glimmend profiel.

En dat is dus ook het geval met 6Sense. Want in de Quick Reference Guide staat in het hoofdstuk Troubleshooting het volgende:

6Sense: Parsing errors Ja, ja… Dat klinkt leuk, maar het betekent dus dat je volstrekt foute CV’s kan tegenkomen als je met Power Resume Search werkt. En daar ligt het allergrootste risico. Want met een keyword search zal je nooit volstekt foute CV’s vinden.

Direct toegegeven, keyword based search kent talloze beperkingen. Maar het is wel de referentie waartegen Power (Resume) Search door gebruikers zal worden beoordeeld. En CV extractie fouten kunnen hierdoor wel een fors roet in het eten gooien.

Conclusie
Hoewel de annoncering van 6Sense niets meer is dan een bevestiging van hetgeen we allang weten geeft Monster nog maar weer eens aan zwaar in te zetten op extractie- en matching technologie.

En dat is een boodschap die concurrenten met aandacht dienen te horen. En een boodschap waar ze hun eigen antwoorden op moeten gaan formuleren. Want hoe het ook zij, Monster is het landschap van vacaturesites aan het transformeren

Geef een reactie

4 Comments