Is Manpower groter dan Randstad?

Dat Adecco de nummer 1 uitzender ter wereld is, dat betwijfelt niemand. Maar wie is nummer twee? Nu de jaarcijfers van Manpower uit zijn, hebben wij het antwoord.

Manpower wordt door eminente (lees: angelsaksische) deskundigen beschouwd als de mondiale tweede van de hr-markt – zie bijvoorbeeld dit coverartikel van de zakenglossy Forbes. Of bijvoorbeeld dit filmpje, waarin de beurskenners van Bloomberg een trots glimlachende topman Jeff Joerres omschrijven als ceo van ‘the world’s second largest employment services provider’.

Maar is ‘ons eigen Randstad’ niet de mondiale nummer twee?

Dat is wel wat het Diemer bedrijf zelf beaamt. Sinds Randstad twee jaar geleden concurrent Vedior overnam, staat het in volle glorie onderaan elk persbericht: ‘the Randstad Group is the second largest HR services provider in the world’. Wie moeten we nu geloven?

Wie heeft de (op een na) langste?
Dat hangt af van de omzet die Randstad heeft gemaakt in 2009. En die is nog niet bekend. Wel weten we sinds gisteren de totale omzet van Manpower over 2009. Die bedraagt $ 16.038,7 miljard. Let wel: dit is in dollars, maar alleszins vertekend door het feit dat Manpower profiteert van de hoge eurokoers. Bijna driekwart van de omzet van Manpower wordt in euro’s verdiend en vervolgens in de cijfers in dollars gerapporteerd.

Tegen de gemiddelde dollarkoers van EUR 0,719268 over 2009 komt de omzet van Manpower uit op 11.538,8 miljard euro.

Randstad maakte over de eerste negen maanden van vorig jaar een opgetelde omzet van 9.220,2 miljard euro. Dat betekent dat Randstad in het laatste kwartaal tenminste 2.318,6 miljard euro om moet hebben gezet om Manpower te verslaan.

De winnaar? Randstad
Mijn inschatting: dat gaat Randstad eenvoudig lukken. In het vierde kwartaal van 2008 bedroeg de omzet 3.959,0 miljard euro. Om onder de drempel uit te komen, zou de omzet minstens met een dramatische 42 procent moeten dalen. Dat is onwaarschijnlijk – een kwartaal eerder bedroeg de krimp nog 28 procent.

Uitgaande van een soortgelijke daling in het vierde kwartaal zou Randstad nog altijd ruim een half miljard meer omzetten dan Manpower. Euro’s welteverstaan.

Nee, Randstad hoeft zijn persberichten voorlopig niet aan te passen.

Geef een antwoord

5 Comments