Bizarre e-mail van Monsterboard

voodoo Monsterboard lijkt stommiteit op stommiteit te stapelen sinds Warren Hammond het roer van Diana Krieger heeft overgenomen. Na eerst de intermediaire wereld van zich te hebben vervreemd met de introductie van Assisted Search probeert het bedrijf vandaag zoveel mogelijk werkzoekers de stuipen op het lijf te jagen.

Ze doet dat met een e-mail naar (voorheen!) geregistreerde werkzoekers met als titel: 3 te vermijden valkuilen bij het online zoeken naar vacatures. Waarbij Monsterboard lijkt te willen profiteren van de recente aandacht rondom nepvacatures. Maar feitelijk in de eigen voet schiet. Bij herhaling.

De e-mail begint met een stevige leugen: Als wereldwijd toonaangevende onderneming op het gebied van online werving geeft Monsterboard.nl het beschermen van werkzoekenden de hoogste prioriteit.

Als Monsterboard hier echt hoogste prioriteit aan zou geven zouden er juist geen nepvacatures op de site terecht komen. Terwijl uit het vervolg van de e-mail blijkt dat je daar als werkzoeker juist zeer alert op moet zijn.

De volgende zin is komisch door de foute zinsbouw: Het netwerk en de database van Monsterboard.nl worden voortdurend bewaakt om frauduleuze toegang of vacatureplaatsingen te ontdekken en tegen te gaan.

Monsterboard is voortdurend aan het waken om vacatureplaatsingen […] tegen te gaan? Zou Monsterboard geen geld meer hebben voor een professionele long-copy writer? Wat een sukkels!

Vervolgens geeft Monsterboard de volgende adviezen aan werkzoeker:

Let op signalen in een vacature of e-mailaanbieding die erop kunnen wijzen dat wat wordt aangeboden als arbeid, niet legitiem is. Ga niet in zee met een werkgever die zijn bedrijfsmodel niet volledig duidelijk kan maken, of met iemand die je wil aannemen zonder eerst een (telefonisch) sollicitatiegesprek te voeren. Doe zelf onderzoek naar werkgevers die je een ongemakkelijk gevoel geven

Wat is dit nu? Dit is dus wat Monsterboard zelf zou moeten (en kunnen) doen. Maar in plaats daarvan wentelt de site deze inspanning af op de individuele werkzoeker. Wat een onzin!

Sterker nog, Monsterboard vraagt de werkzoeker ook nog eens om dat aan de site te melden: Zie je een verdachte vacatureaanbieding of een mogelijk misbruik van de Monsterboard.nl website of haar merknaam, neem dan contact met ons op om de mogelijke fraude te melden.

Hoezo hoogste prioriteit? Wat nou voortdurend bewaakt? Monsterboard zit achterover en laat werkzoekers ook nog eens voor haar werken om de foute vacatures te ontdekken en vervolgens te melden.

Het meest bizarre is dat Monster deze e-mail ook stuurt naar mensen die zich allang hebben uitgeschreven. Oftewel een spam mailtje die waarschuwt voor spam… Kan het gekker? Of dommer?

Ik heb een suggestie voor Monster: Ga heel snel op zoek naar een andere general manager. Want dit gaat niet goed! Of haal Diana Krieger zo snel mogelijk terug. Maar doe iets!

Geef een antwoord

2 Comments
  • jolande de Ruyte
    says:

    Als je bij MB je gegevens verwijdert, bewaren zij nog een geanonimiseerde kopie van je gegevens in het archief (wat vindt WPB hiervan trouwens). Maar anoniem betekent toch dat al je privacygegevens onzichtbaar zijn? Maar deze kopie is blijkbaar niet geanonimiseerd voor MB zodat zij wanneer het haar uitkomt, er haar voordeel mee kan doen.