Voor fijnproevers: werkloosheid in de VS

flag_usa Enkele dagen geleden meldde het Bureau of Labor Statistics (BLS) een onverwachte, en forse, daling van de werkloosheid in de VS; van 10% in december tot 9,7% in januari, gecorrigeerd voor het seizoen.

Een onverwacht positieve ontwikkeling die gelukkig met de nodige voorzichtigheid werd ontvangen. Gelukkig, omdat de cijfers in toenemende mate lijken te worden geraakt door de correctie voor seizoensinvloeden.

De niet-gecorrigeerde werkloosheid groeide van 9,7% (december 2009) naar 10,6% (januari 2010) terwijl de gecorrigeerde werkloosheid dus daalde van 10,0% naar 9,7%. Met andere woorden, een verschil van 1,1%.

Ter vergelijking, in een minder turbulente periode (december 2005 – januari 2006) groeide de niet-gecorrigeerde werkloosheid van 4,6%  naar 5,1% terwijl de gecorrigeerde werkloosheid daalde van 4,9% naar 4,7%. Een verschil van 0,4%.

Oftewel, de correctie die voor januari 2010 heeft plaatsgevonden is bijna 3 keer zo groot als in een normaal jaar. Het waarschijnlijke gevolg van een ernstige ‘vervorming’ van de seizoensinvloed als gevolg van de enorm sterke stijging van de werkloosheid in het overeenkomstige seizoen van vorig jaar.

In de komende maanden zal blijken of er inderdaad sprake is van seizoensinvloeden of dat januari 2010 onverwacht vroeg de lente van de economie heeft ingeluid. Tot dat moment is het waarschijnlijk verstandig om werkgelegenheid- en werkloosheidscijfers van de VS met enige voorzichtigheid te beschouwen…

Geef een antwoord

1 Comment
  • Rob van Elburg
    says:

    Over USA ICT is ook wel wat leuks te melden:

    CompTIA, een IT industrie groep, onderzoekt periodiek meer dan 300 IT bedrijven op investeringen, R&D, personeelsbeleid en andere aspecten van de business. Resultaten worden verwerkt tot een 100 punten index . In december steeg deze index met 6.3 punten tot 56.6. Meer organisaties zijn dus positiever geworden voor wat betreft de nabije toekomst. Banengroei als gevolg! In maart nieuwe cijfers. Benieuwd of de stijgende lijn doortrekt……..