Monster’s MEI in januari: klinkklare onzin

image Het is weer tijd voor een korte evaluatie van de MEI (Monster Employment Index). Want de resultaten over januari zijn binnen: de MEI staat op 83 en dat is 6 punten lager dan in december.

Daarmee is de index voor Nederland op haar laagste punt ooit aangekomen. Wat weer net zo onwaarschijnlijk is als de merkwaardige stijging van de MEI in december 2009.

Want de sterke daling over januari is weliswaar in de vacature-aantallen bij Monsterboard duidelijk waar te nemen, maar andere grote vacaturesites hebben hier niet of nauwelijks last van. Met andere woorden, wordt de MEI misschien beïnvloed door de resultaten van Monsterboard.nl?

Ter vergelijking heb ik de JobFeed cijfers over de laatste vijf weken van 2009 en de eerste vijf weken van 2010 voor de grootste vijf vacaturesites even op een rijtje gezet. Op deze manier hebben we een redelijke benadering van de volumes in december 2009 en januari 2010:

Nieuwe vacatures in ‘december’ 2009 en ‘januari’ 2010 voor de grote vijf  
Nieuwe vacatures in ‘december’ 2009 en ‘januari’ 2010 voor de grote vijf

En wat een verrassing: op basis van de totalen is er nauwelijks verschil tussen deze twee periodes; ondanks een ineenstortend Monsterboard! Er is dus helemaal geen (sterke) krimp van de markt, ondanks die forse daling van de MEI.

Daarmee lijkt het gerechtvaardigd te veronderstellen dat de MEI voor Nederland sterk wordt beïnvloed door de resultaten van Monsterboard.nl. En omdat die resultaten sinds eind december volledig in elkaar zijn gestort gebeurt hetzelfde nu ook bij de MEI.

Ik heb een dringend advies aan Nu.nl, Het Financieele Dagblad, De Telegraaf en al die andere hersenloze media die maandelijks klakkeloos de MEI diarree in hun berichtgeving meenemen: STOP HIERMEE! De MEI voor Nederland zegt niets over de ontwikkeling van het vacaturevolume. Maar alles over de gezondheid van Monsterboard.

Overigens, die uitspraak van Monsterboard’s Sales Manager over de aantrekkende markt in januari wordt steeds merkwaardiger. Mogelijk had hij/zij het over alles en iedereen, met uitzondering van Monsterboard…

Geef een antwoord

2 Comments