Acquisitie kost DPA 45 miljoen

Logotype DPA RecruitmentMatters sprak met Maarten de Ruiter, directeur/eigenaar van WR Leading in Finance, dat in april met DPA zal samengaan. Voor EUR 11,4 miljoen en een pluk aandelen (à EUR 20 miljoen) gaan beide bedrijven voortaan samen. Maar wat krijgt DPA daar eigenlijk voor terug? We wierpen een blik in het laatst gedeponeerde jaarverslag van WR Beheer BV.

Wat blijkt: de omzet daalde met 56% tot EUR 19,5 miljoen en het aantal professionals liep het afgelopen jaar buitengewoon snel terug van 622 tot 288. Ook bezit WR Leading in Finance een bankschuld van EUR 13 miljoen bij ABN Amro. Daarmee komen de totale kosten van de overname voor de aandeelhouders van DPA op een kleine EUR 45 miljoen.

Q&A Maarten de Ruiter, directeur/eigenaar van WR Leading in Finance

Zal DPA de bankschuld van opgeteld 13 miljoen euro overnemen?
‘Ja, die zal meegaan in het nieuwe bedrijf. DPA koopt de BV WR Accounting & Control. Die bevat de bankschuld bij ABN Amro.’

WR Leading in Finance zag de omzet in 2009 met 56% dalen tot EUR 19,5 miljoen. Hoe verklaart u die extreme daling?
‘Ik zag eind 2008 de vraag naar professionals sterk afnemen. In ons bedrijf hebben we toen besloten de nieuwe tijd te aanvaarden. Dat wil zeggen: we aanvaarden de lagere prijzen en richten ons op het maken van nieuwe duurzame omzet. Daarnaast managen we actief om bankzitters te voorkomen – leegloop hebben we dan ook niet op dit moment. We hebben onze medewerkers aangemoedigd om bij hun opdrachtgevers te gaan werken. Dat verklaart de omzetdaling.’

U verloor vorig jaar meer dan de helft van uw medewerkers. Hoeveel van die 340 medewerkers konden bij hun opdrachtgever aan de slag?
‘Zo’n 200. Dat is overigens ons businessmodel. Bij elke sollicitatiegesprek bespreken we de mogelijkheid om op termijn bij de opdrachtgever te gaan werken. Zo kunnen we geschoond de nieuwe hoogconjunctuur tegemoet. Zodra de economie aantrekt, moeten we in korte tijd weer op onze oude marge zitten.’

Wat wordt de positie van het bestuur? Wordt u dan bestuursvoorzitter of wordt de heer Van der Hoek dat?
‘We gaan het collegiaal doen. Dat staat ook in het persbericht.’

Kunt u omschrijven wat dat exact betekent in de praktijk?
‘Dat betekent dat we bepaalde onderdelen van het bestuur zullen verdelen qua taken, maar dat we het collegiaal doen. Op basis van gelijkwaardigheid.’

Bent u er al uit hoe die taakverdeling eruit gaat zien? Wie van u beide gaat de vergaderingen met het tweede echelon voorzitten?
‘Nou, dan zou ik u meer informatie geven dan in het persbericht staat. Dat lijkt me niet goed.’

Kan ik naar u beide refereren als ceo?
‘Nee, zo werkt het niet. Meer informatie kan ik niet geven.’

Financieel directeur Jan van Duijn zal wel vertrekken. Is het de bedoeling dat die functie door een derde wordt opgevuld?
‘Nee, die functie wordt niet door een derde opgevuld.’

Legt de raad van commissarissen zijn functie neer?
‘Nee, zij stellen hun functie vacant. De aandeelhouders zullen daarover besluiten. Ik vind het heel eervol wat ze doen. Ze zijn bereid plaats te maken als daar behoefte aan is. Maar dat is aan de aandeelhouders.’

Geef een antwoord

4 Comments
 • BMD
  says:

  Hoe ging dat verhaal van de lamme en de blinde ook alweer…?

  Alle gekheid op een stokje; er worden jaarlijks legio prijzen uitgedeeld waar het gaat over management, visie, strategie, ondernemerschap enz. Ergens gek dus dat DPA in de afgelopen 10 jaar nog niet in de categorie ‘structureel mismanagement’ of ‘aandeelhouders met blindegeleidenstok’ is onderscheiden.
  Ga maar na: met de beursgang heeft Peter Smit destijds de teugels uit handen gegeven aan de aandeelhouder. Hij heeft een (oprecht) goede keuze gemaakt om zijn eigen tekortkomingen te willen compenseren met een MT. Dit had echter een goed MT moeten zijn. Vervolgens duidelijk de kwantiteit voor kwaliteit geplaatst, ieder jaar een mooie reorganisatie met dito kosten die het jaarresultaat in de rode cijfers drukte en nu dan de overname van de bekendste (of moet ik zeggen beruchtste) dozenschuiver binnen detacheringland: W+R.
  Chapeau en van harte gefeliciteerd. Het is altijd lastig om jarenlang succes vol te blijven houden, maar bij deze overname past de titel geniaal zondermeer. Zeker waar het op ‘Graaf je eigen graf verder’ of ‘Hoe help ik mijn bedrijf verder de afgrond in’ of ‘Hoe geef ik mezelf het finale nekschot op enige kans op herstel’ aankomt.

 • @cncpt
  says:

  “we aanvaarden de lagere prijzen en richten ons op het maken van nieuwe duurzame omzet”
  @Wilbert
  Hij draait om de hete brij heen een paar goed gestelde doorvragen hadden zeker niet misstaan. Een ieder kent de praktijken van WR ( grote stappen snel thuis=binnen ) dat hoef ik hier niet en public te herhalen.
  Zoals je zelf al zei in je antwoordt is de omzetdaling extreem te noemen en dat komt natuurlijk niet enkel doordat WR opeens “lagere prijzen moest aanvaarden” .
  Waar het wel door komt lijkt me een simpele oorzaak-gevolg optel som. Alleen ben ik bang dat dhr deze som niet wil maken en de uitkomst hem niet aanstaat. Als je autobanden lek zijn is het kopen van een nieuwe auto met 4 lekke banden geen structurele oplossing!