CBS: Vacature aantallen vierde kwartaal 2009

Het CBS kwam vandag met de ontwikkeling van het aantal vacatures in het 4e kwartaal van 2009. En waar het CBS vorig kwartaal nog sprak over een stabilistatie is het beeld nu weer wat somberder: Aantal openstaande vacatures daalt licht.

En dat ziet er zo uit:

CBS: 4e kwartaal 2009, openstaande, ontstane, vervulde vacatures CBS: 4e kwartaal 2009, openstaande, ontstane, vervulde vacatures

Opvallend aan deze grafiek is het sterk toegenomen gat tussen het aantal ontstane/vervulde vacatures enerzijds en het aantal openstaande vacatures anderzijds tijdens de recessie. Het betekent natuurlijk dat na het tweede kwartaal van 2008 werkgevers als een idioot openstaande vacatures hebben laten vervallen. Wat met name in de periode van 3e kwartaal 2008 – 1e kwartaal 2009 tot een duizelingwekkende daling van het aantal openstaande vacatures heeft geleid:

image Openstaande vacatures: Daling (%) ten opzichte van het voorgaande kwartaal

Ook als is de daling van het aantal openstaande vacatures ondertussen sterk is afgenomen is er nog altijd sprake van een krimp van 4%. En ten opzichte van de piek tijdens het 4e kwartaal van 2008 is het aantal openstaande vacatures ondertussen afgenomen met bijna 60%.

Met andere woorden, hoe ver kan het aantal openstaande vacatures uberhaupt nog dalen zonder het volledig tot stilstand komen van de arbeidsmarkt? Want een daling van 60% is natuurlijk dodelijk voor alles wat zich commercieel in de arbeidsmarkt beweegt en geen sterke positie of reserve heeft.

Geef een antwoord