Herstel? Welk herstel?

Logotype Eurostat Langzaam begint het besef in Europa door te dringen dat economisch herstel nog wel eens lang op zich kan laten wachten. Zo heeft Eurostat vandaag bekend gemaakt dat in de Eurozone er sprake is van een groei van 0,1% in het laatste kwartaal van 2009. Een politiek verteerbaar percentage, maar zeg eigen gewoon maar: nulgroei.

En als we voor Nederland kijken naar onze grote handelspartners in Europa (UK, Duitsland en Frankrijk) dan laat alleen Frankrijk een voorzichtige groei zien (0,6%), Duitsland (0,0%) en de UK (0,1%) zijn aan het flatlinen. En ik vraag me af hoeveel van die Franse groei overheidssteun is voor intern gebruik…

Geef een antwoord

5 Comments
 • kuch
  says:

  @mark
  Wat je zegt staat gelijk aan: zonder het maken van 3 doelpunten hadden we gelijk gespeeld.

  Als exportland moeten we het natuurlijk hebben van de stijging in de export. Binnenlandse bestedingen zijn nooit een echte factor geweest in onze economische groei of krimp.

  Maak je eerder zorgen als we onze groei niet uit de export halen.

  En misschien reageerde ik in mijn vorige post wat overdreven. Excuses daarvoor. Maar ik word zo moe van alle Middelkoops en Kees de Korts die hun geld verdienen met doempreken, en daar nog een podium voor krijgen ook.

 • Mark
  says:

  @kuch:  Hoewel ik liever inhoudelijke opmerkingen had gezien dan jouw geschreeuw vanaf de zijlijn, heb je inderdaad gelijk betreffende mijn fout. Ik zie het nu ook.

  Wat ik hiermee wilde zeggen, is dat we zonder de sterke stijging van de export nog steeds zouden krimpen. Waarom hier het woord herstel is komen te staan is mij nog onbekend.

 • kuch
  says:

  @mark:
  “Zonder herstel zouden we nog steeds krimpen.”

  Mijn god, en zonder zuurstof zouden we allen dood zijn. Get a life man, en ga eens economie studeren dan snap je het in tegenstelling tot nu… wel.

 • Mark
  says:

  Overigens wordt, volgens het CBS, het volledige ‘herstel’ in Nederland  toegeschreven aan een sterke stijging van de export. Zonder herstel zouden we nog steeds krimpen. Ook in de rest van de eurozone is de export sterk gestegen.