CPB: werkloosheid gaat naar 6,5%

image CBP kwam vandaag met voorlopige ramingscijfers ter voorbereiding op het Centraal Economisch Plan van 2010. En in die cijfers zaten natuurlijk ook voorspellingen over de ontwikkeling van de werkloosheid in de komende jaren.

En jawel, CPB handhaaft haar voorspelling van 6,5% werkloosheid voor 2010. Een niveau dat volgens het CPB ook voor 2011 zal gaan gelden. Nou heeft CPB het de laatste tijd behoorlijk bont gemaakt, dus wat moeten we met deze cijfers?

Een goede vraag, waar ik in ieder geval geen antwoord op kan geven. Het is wel zo dat CPB haar voorspelling van december 2008 voor dit jaar herhaald. Maar om een niveau van 6,5% voor 2010 te halen betekent dat de werkloosheid gedurende dit jaar ruim boven dat niveau uit moet komen. Want die 6,5% is een gemiddelde voor het hele jaar.

Volgens CPB hebben we 2009 afgesloten met een gemiddelde werkloosheid van 4,9%, tegen 3,9% over 2008. Met andere woorden, ten opzichte van 2008 is de werkloosheid vorig jaar met 1% gegroeid. Maar voor 2010 verwacht CPB dus een groei van 1,6% ten opzichte van 2009. En dat is wel heel fors.

Aanstaande donderdag komt het CBS met de werkloosheid over de periode november 2009 – januari 2010, maar ik heb alvast geprobeerd de trend uit te werken die we moeten volgen om op die 6,5% uit te komen.

En als ik de 5,3% werkloosheid over de periode oktober 2009 – december 2009 lineair doortrek om tot een gemiddelde werkloosheid over 2010 tot 6,5% te laten stijgen kom ik hierop uit:

image Prognose werkloosheidsontwikkeling bij werkloosheid 2010 van 6,5%

Oftewel, bij een lineaire groei komt de werkloosheid in 2010 tot een piek van 7,5%! En dat is toch wel een serieus hoge werkloosheid. Maar klopt het ook? Of zal het CPB ook dit jaar haar faam van notoir slechte voorspeller waar weten te maken? Ik ben zeer benieuwd…

Geef een antwoord

6 Comments