LinkedIn in Outlook? Doe mij maar Xobni!

Outlook Eind verleden jaar sloten Microsoft en LinkedIn een partnership wat vandaag tot een zichtbaar resultaat heeft geleid: LinkedIn for Outlook. Een soort beperkte variant van Xobni, als je het mij vraagt.

Maar zien is weten, en dus heb ik mijn Outlook nog verder verzwaard met een tweetal ‘plugins’, de Outlook Social Connector en de LinkedIn Outlook Connector. Waarmee meteen duidelijk is dat beide partijen ook graag met anderen willen connecten

Voor de gebruiker is dat overigens een stuk minder prettig; want dankzij deze ‘samenwerking’ moet ik twee keer software installeren. En geheel in Microsoft stijl gaat de installatie van de Outlook Social Connector de eerste keer fout. Als ervaren Microsoft gebruiker weet ik dat een tweede poging wel succes kan hebben, en verdomd. Dit keer werkt het!

Na dubbele installatie en herstart van Outlook krijg ik dit te zien, wederom een uiting van Microsoft dat ze meer sociale netwerken willen aansluiten op Outlook:

Outlook, startscherm

En als ik mezelf via Outlook nu ook in LinkedIn heb ingelogd, krijg ik dit te zien:

Congratulations

Nou, wat heeft al dit installatiewerk mij te bieden? Volgens LinkedIn  is het bringing your professional network to your inbox. Dat zegt me nog niet zoveel. Maar er is meer detail; want dit zijn volgens het sociale netwerk de voordelen:

  • Keep track of what your LinkedIn connections are working on and thinking about. Ja fijn, nog een tijdslijn die je in de gaten moet houden. Geen enkele behoefte aan.
  • Get the latest contact information for your professional connections. Stelletje sukkels! Ik werk al 10 jaar met Outlook. Waar denk je dat meer informatie en meer contacten in zitten? Wat een kolder!
  •  Grow your LinkedIn network with ease. Fuck off, ik ben niet op zoek naar meer contacten.

Ik heb het idee dat ik een tweetal plugins heb geinstalleerd die voor mij geen enkele waarde hebben. Eigen schuld. Dat krijg je als je eerst software installeert en vervolgens pas gaat kijken wat je ermee kan doen…

Maar ik begrijp ook niet goed wat deze samenwerking nou meer te bieden heeft dan Xobni. Ter vergelijking, even de twee varianten naast elkaar, zoals ze ook in mijn Outlook inbox te zien zijn:

Outlook en Xobni Aan de linkerkant de nieuwe Outlook/LinkedIn connector, aan de rechterkant een heel klein stukje van Xobni. En alleen al in dat kleine stukje Xobni staat 10 keer meer dan in de connector van de twee reuzen.

Oh ja, en Xobni gebruik ik niet, het hangt gewoon aan de zijkant van mijn Outlook window. Dus waarom zou ik de Outlook/LinkedIn connector wel gebruiken? Nu vervuilt al deze extra informatie de e-mail die ik van iemand krijg. Nog meer informatie om naar te kijken, zonder enig direct doel of directe relatie met de e-mail die wordt toegestuurd. Waar het uiteindelijk allemaal om gaat met e-mail.

Nee, over vijf minuten heb ik de Outlook en de LinkedIn connector weer van mijn systeem verwijderd. Geen enkele toegevoegde waarde. Maar voor recruiters die Xobni nog niet gebruiken (heel dom!) kan het misschien wel handig zijn. Wie weet…

Geef een antwoord

1 Comment