Randstad goed voor 12,4 miljard

Logo en logotype Randstad Vanaf morgenochtend 7 uur weten we hoe Randstad het afgelopen jaar uit is gekomen. Aan winstverwachtingen doet het bedrijf sinds de crisis niet meer. Maar gelukkig zijn er analisten. Die verwachten een omzet in het vierde kwartaal van EUR 3,218 miljard; 18,7% lager dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Daarmee zou de jaaromzet uitkomen op ruim EUR 12,4 miljard – genoeg om concurrent Manpower in euro’s voor te blijven.

En daarmee komt een eind aan een anderhalf jaar durende verwarring. Wie de jaaromzet van Randstad wilde weten, moest de omzetten van Randstad en Vedior optellen en kwam dan uit op EUR 17,6 miljard in 2007 – een geheel onrealistisch getal.

Immers, sinds de overname is Randstad grof gaan snijden in allerlei merken en merkjes. Enkele grote merken (zoals Vedior en Dactylo) zijn samengevoegd met bestaande Randstad-merken, veel kleinere merkjes zijn bijeengeveegd in een bestaand Randstad-merk en luttele minimerkjes zijn opgeheven, aan concurrenten doorverkocht, of door het eigen management uitgekocht. Deze operatie werd ook nog eens versneld door de crisis, die al die toch al vertekende omzetten in rap tempo deed krimpen.

Toch rapporteert het bedrijf in het laatste kwartaalbericht nog dat de gezamenlijke omzet van Vedior en Randstad in 2008 op EUR 17,2 miljard uitkwam. Vanaf morgen zullen de persberichten weer een zuiver omzetcijfer laten zien – waarschijnlijk zo’n 28% lager dan vorig jaar.

Geef een antwoord