Werkloosheid naar 7,5%?

Gisteren schreef ik al over de nieuwste voorspellingen van ons nationale gokinstituut, het CPB. Waarbij CPB ‘denkt’ dat in 2010 de gemiddelde werkloosheid op 6,5% uitkomt. En dat betekent een stijging van de werkloosheid tot wel 7,5%:

 Prognose werkloosheid 2010 om gemiddeld 6,5% werkloosheid te bereiken Prognose werkloosheid 2010 om gemiddeld 6,5% werkloosheid te bereiken

Als de werkloosheid tenminste redelijk rechtlijnig groeit. In de bovenstaande figuur is de werkloosheid van 5,3% over de periode oktober 2009 – december 2009 het meest recente CBS cijfer. Uitgaande van dit cijfer en op basis van de prognose van het CPB (gemiddeld 6,5% in 2010) heb ik vervolgens een lineaire groei berekend van de werkloosheid over 2010.

En dat betekent dat we voor dit jaar met de voorspelling van het CPB in het achterhoofd op enig moment op een werkloosheid van 7,5% moeten rekenen. Oftewel ruim 2% hoger dan het laatste CBS cijfer.

De vraag is natuurlijk; is dit de volgende mispeer van het CPB of zou er nu wel een realiteitsgehalte in de voorspelling zitten? In het laatste geval moeten we ons opmaken voor een zeer treurig jaar voor (online) recruitment. Het tweede alweer.

Maar ook als de voorspelling van het CPB weer van geen kant klopt kan de werkelijkheid twee kanten op: het kan beter uitpakken (zoals afgelopen jaar) dan de CPB voorspelling, maar het kan ook slechter zijn.

Hoewel ik geen kristallen bol heb durf ik wel te voorspellen dat de werkloosheid nog verder zal stijgen. Morgen zal deze voorspelling al direct een eerste keer worden getoetst, want dan komt het CBS met de werkloosheid over de periode november 2009 – januari 2010. O ja, en Randstad komt ook nog even met de jaarcijfers. Daar kunnen we ook het nodige uit afleiden. Spannend!

Geef een antwoord

2 Comments