Randstads Franse malaise

Logo en logotype Randstad Randstad kwakkelt in de Franse markt. Deze meest geconsolideerde uitzendmarkt van Europa – Adecco, Manpower en Randstad zijn opgeteld goed voor driekwart van de markt – blijkt een waar zorgenkind voor topman Ben Noteboom. Vorig jaar dook Randstad 5% onder de gemiddelde Franse marktdaling.

Dat was nooit de bedoeling. De topman was gisteren dan ook ‘niet tevreden’ met deze prestatie. Na de overname van Vedior moest Randstad in Frankrijk expliciet marktaandeel gaan winnen, al was het maar om de totale omzet over meer markten te kunnen spreiden.

En nu, anderhalf jaar later is Nederland weer als vanouds Randstads grootste markt. Qu’est-ce qui s’est passé?

Vakbonden
Volgens Ben Noteboom heeft het alles te maken met de integratie van Vedior. Door de stijfgereguleerde Franse sociale wetgeving duurde het maarliefst een halfjaar voordat Randstad en Vedior in dat land samen mochten smelten. De reorganisatie liet tot 1 januari 2009 op zich wachten en net als in Italië, waar de situatie niet veel ongunstiger is, kostte dat omzet.

Maar er is meer. Randstad heeft het Franse huismerk Vedior BIS (dat onder Vedior 5 maal zo veel omzet draaide dan als Randstads merk) blauw gemaakt. De complete operatie kostte het bedrijf marketingkosten van onbekende hoogte en eenmalige reorganisatiekosten van ruim EUR 25 miljoen. Sindsdien daalde de omzet snel. Hoe snel blijkt uit dit staatje:

Omzetgroei in euro’s per kwartaal t.o.v. hetzelfde kwartaal een jaar eerder.Omzetgroei in euro’s per kwartaal t.o.v. hetzelfde kwartaal een jaar eerder.
*) Vanaf Q1 2008 inclusief Vedior.

Vanaf het moment dat Randstad begon met reorganiseren, begon het bedrijf te onderpresteren. Vanaf het eerste kwartaal van vorig jaar bereikte de procentuele krimp voor Manpower en USG People al de bodem. Voor Randstad moest toen de echte klap (een krimpcijfer van 38%) nog komen.

Minus 200 miljoen euro
Een kleine 200 kantoren en zo’n 800 medewerkers minder, is Randstad een veel kleinere nummer drie in de Franse markt, dan Vedior alleen al was. Naar schatting liep Randstad door de Franse problemen vorig jaar een kleine EUR 200 miljoen extra omzet mis.

Een schrale troost is dat Manpower (nummer twee in Frankrijk) met een krimp van 29% ook ruimschoots onder het Franse marktgemiddelde presteerde. Hoe marktleider Adecco zich bezuiden België ontwikkelde, zal over twee weken blijken, als dat bedrijf zijn cijfers onthult.

Randstad onthulde gisteren dat de krimp van het bedrijf in de Franse markt op jaarbasis in januari 2010 minder dan 1% bedroeg.

Geef een antwoord

5 Comments