Nog altijd geen herstel van de arbeidsmarkt in zicht

We naderen alweer het einde van februari en de signalen van een eventueel herstel van de arbeidmarkt blijven nog altijd uit. Sterker nog, een onderzoek naar de ontwikkelingen van het volume aan nieuwe vacatures laat eerder een daling dan een herstel zien:

Nieuwe vacatures per week (grijs), plus maand- (blauw) en jaargemiddelden (rood)Nieuwe vacatures per week (grijs), plus maand- (blauw) en jaargemiddelden (rood)

De Kerstdip van 2009 was aanzienlijk dieper dan die van 2008, en het herstel na de dip lijkt magerder. Met andere woorden, we zijn nog altijd niet op de bodem van de arbeidsmarktrecessie aangekomen.

Komt dat omdat we een laat-cyclische economie zijn; waardoor de effecten van een groei in de primaire industrie teniet worden gedaan door sterkere dalingen in andere bedrijfstakken? Niet onmogelijk, maar ook niet al te waarschijnlijk. Hiervoor is een blik op Productie en Engineering vacaturevolumes indicatief:

image Voortschrijdende maandgemiddelden voor productie (rood) en engineering (blauw)

Het herstel van de aantallen vacatures binnen Productie functies in de loop van 2009 is duidelijk, maar in het laatste kwartaal is die groei volledig teniet gedaan. En zitten we weer op hetzelfde niveau als begin 2009.

Het volume aan Engineering vacatures lijkt beperkt te worden geraakt door de economische crisis. Maar in het 4e kwartaal van 2009 veranderd dat beeld en stort het vacaturevolume volledig in elkaar. Waardoor het niveau van begin 2010 ver onder dat van 2009 ligt.

Met andere woorden, onze industrie lijkt niet bezig met een (krachtig herstel. Er is hooguit sprake van bottom bouncing. En daarmee is de nog altijd krimpende arbeidsmarkt een algemeen beeld en niet eentje van een laat-cyclische economie.

We zullen toch echt nog langer onze tanden op elkaar moeten zetten en blijven doorbijten. Want het einde van de de krimp hebben we nog altijd niet achter de rug.

Geef een reactie