CBS: ZZP’ers doen het goed

Een krimpende arbeidsmarkt? Jazeker, maar voor ZZP’ers valt het nog best mee. Althans, volgens het CBS die heeft vastgesteld dat in 2009 zelfstandigen nauwelijks minder zijn gaan werken ten opzichte van 2008:

Ontwikkeling arbeidsduur van werknemers en zelfstandigen

Eigenlijk is er vooral een daling te constateren voor ZZP’ers die meer dan 35 uur per week werken. En daar is de daling minder dan bij werknemers. Oftewel, ZZP’ers weten hun werk beter vast te houden dan mensen met een arbeidscontract. Opvallend!

Met andere woorden, het is beter om ZZP’er dan vaste medewerker te zijn. Veel te kort door de bocht natuurlijk deze conclusie, maar wel leuk om even te maken.

Tegelijkertijd is het goed om te zien dat het fenomeen ZZP’er niet al te harde klappen heeft gekregen. Terwijl het toch een groep arbeidskrachten is die in de flexibele schil zit. En daarmee de grootste kans heeft om vroegtijdig het pand te moeten verlaten als het slechter gaat. Wat bovenstaande grafiek toch ook wel weer heel merkwaardig maakt.

Geef een antwoord

2 Comments
  • peter
    says:

    Het CBS (en Marc) slaat de plank hier mis of althans wekt de verkeerde suggestie. Werken als ZZP-er is net per se declarabel werken. Het zzp-er past tarief makkelijk aan, werknemer houdt vast salaris. Dus deze statistiek zegt niets over de (financiele) staat van de ZZP-ers.

  • Marcel van Unen van De werkZaak
    says:

    Als ondernemer werk je altijd meer dan een werknemer, de vraag is alleen wat levert ’t op? Tijdens een recessie, werk je veel meer aan het binnenhalen van nieuwe opdrachten (levert weinig op, omdat de klanten minder willen betalen, wat zich vertaald in een lagere uurprijs) en werk je aan je administrtaie (om te kijken waar je nog op kunt bezuinigen). Veel onderweg zijn, levert ook niet de benodigde euro’s op. Vandaar dat ik in een ander onderzoek ook zag dat de ZZP 6% op hun inkomen hebben ingeleverd. Ik denk dat wel overeenkomt met de werkelijkheid. Is het zuur, ja. Het zoet komt echter nog, als de economie echt weer aantrekt. Dan weten de klanten mij te vinden en kan ik full speed nog meer uren aan de slag tegen een goed tarief. laten we positief blijven!