De grote vijf: aantallen vacatures

piggy_bankGeen vrolijke situatie deze week bij de grote vacaturesites. Er is vooral sprake van dalende vacaturevolumes, waarbij Monsterboard natuurlijk de kroon spant. Hoewel deze site er alles aan lijkt te doen om dit te maskeren…

Alleen Vacaturekrant lijkt redelijk stand te houden, en dat is toch wel opvallend. Tenslotte is deze site niets meer dan een digitale afdruk van De Telegraaf.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

Grote vijf vacaturesites: wee 8 versus week 7 

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft. De kolom JobFeed is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.

Werk.nl (-1.500 vacatures) duikelt onverwacht sterk naar beneden, net als JobTrack (-600).  Nationale Vacaturebank (-400) laat een kleinere veer terwijl Monsterboard volgens eigen opgave slechts 100 vacatures krimpt. Vacaurekrant is de enige site die deze week geen krimp laat zien

Het lijkt er steeds sterker op dat Monsterboard de boel aan het bedotten is. Volgens JobFeed zijn er nog ruim 11.000 vacatures op de site, Monsterboard zelf claimt bijna 18.000 vacatures te voeren. Een verschil van maar liefst 7.000! De realiteit is dat Monsterboard is aangekomen op een niveau waar Totaljobs verleden jaar ernstige problemen begon te vertonen. En dan te bedenken dat het aantal medewerkers van Monsterboard aanzienlijk groter is. Het kan niet anders of Monsterboard schrijft dieprode cijfers. Het lijkt me slechts een kwestie van tijd tot Nederland onder curatele zal worden geplaatst.

De overige cijfers
De cijfers per site per week, over het afgelopen jaar:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

De grote drie laten slechts dalende lijnen zien, de twee kleintjes tonen magere plusjes. Nettot resultaat: een forse daling van het volume aan nieuwe vacatures bij de grote vijf. Monsterboard lijkt zich steeds meer thuis te voelen bij JobTrack en Vacaturekrant. Het lijkt steeds meer een vraag of deze site het tij kan keren, en niet meer een vraag wanneer dat gebeurt.

Geef een antwoord

2 Comments
  • Marc van Zutphen
    says:

    Ik vind dat de jobboards ondanks de afname nog steeds complete oerwouden zijn. De aantrekkelijkheid van de geposte vacatures neemt af. Met name uitzend c.q. wervingsbureau’s maken zich hier schuldig aan. Een overgroot deel van de vacatures geven matige c.q. slechte  bedrijfs/functiebeschrijvingen. Er wordt niet wervend geadverteerd. Daarnaast zie je een hoop doubleures. D.w.z. meerdere bureau’s plaatsen dezelfde vacature zonder enige wervende kwaliteit. Dit leidt overigens ook tot veel slechte reacties onder de sollicitanten!

  • Vanessa (marketing vacaturekrant.nl)
    says:

    Hoi Marc, Helaas is jouw informatie niet correct . Feit is dat bij vacaturekrant.nl slechts 30% van de vacatures een doorplaatsing vanuit print is. Dit betekent  dat Vacaturekrant zeker wel meetelt in de categorie Jobboards en dus absoluut meer is dan ‘een digitale afdruk van De Telegraaf”.