India vs Zuid-Amerika & Oost-Europa

Denkt men aan ICT uit het buitenland dan denkt men vaak gelijk aan India. Op zich niet vreemd. India telt jaarlijks 500.000 afgestudeerde ICT-ers. Een enorm aanbod dus. Zelf search ik hier zelden of nooit. Dit heeft niets te maken met een vroegere liefde Sneha, maar alles met de Return on Investment qua internationaal recruitment.

Iedereen die wel eens in India is geweest, weet dat er een scheiding is tussen Engelstaligen en overigen. Juist de Engelstaligen zijn goed opgevoed, hebben de kans om te studeren en genieten een goed leventje inclusief bedienden. Nu is daar helemaal niets mis mee. Hun cultuur tenslotte. Als westerse toerist geniet je van de  kleuren en geuren van dit land. Contact met de incrowd is lastig. Voor de welgestelden ben je een hippie. Voor de overigen vooral een attractie. Status is hier belangrijk en de norm is Cambridge, Oxford, Londen, en/of USA. Nederlanders zijn boeren en Amsterdam een stad waar je een weekend uit je dak gaat met je vrijgezelle maten.

Natuurlijk gechargeerd en generaliserend! In Nederland wonen en werken doe je vooral tijdelijk. Als springplank naar de UK en/of USA, maar vooral om zoveel mogelijk geld naar huis te sturen. Integreren doe je nauwelijks. Liever klieken met elkaar, ook qua wonen, om zoveel mogelijk de kosten te beperken.

Hoe anders is dit met ICT-ers uit Oost-Europa en/of Zuid-Amerika. Deze ICT-ers creëren hier een wereld die vaak in het thuisland niet is weggelegd. Een middenklasse leventje. Huisje, boompje, beestje, auto, tuintje, 2x per jaar op vakantie, kinderen naar een goede basisschool en geregeld een weekendje weg. Snel Nederlands leren vanwege het integreren, blij zijn met deze kans in het leven en hier alles aan doen om het een succes te maken. 

Vorige week ontving ik een mail van Svetlana: “Rob, our dreams came true!” Na 2 jaar in Nederland heeft zij met haar man Vlod een huis gekocht in een Vinex-wijk nabij Utrecht. Nederland heeft er een permanente .Net Developer bij. Het wachten is nu op een geboortekaartje.  

Wij hebben al onze plaatsingen van de laatste 6 jaar onder de loep gehouden. Iedereen die uit Oost-Europa & Zuid-Amerika kwam, woont en werkt hier nog. 85% zit nog steeds bij dezelfde werkgever. Functie verblijftijden zijn zelfs langer dan die van autochtone Nederlanders op vergelijkbaar niveau. Permanente aanwinsten dus op de Nederlandse arbeidsmarkt en een Return on Investment qua recruitment om van te smullen.

Geef een antwoord

2 Comments
 • Rob van Elburg
  says:

  @Menno,
  Nogmaals, mijn stelling is enigszins gechargeerd en generaliserend. Bij internationele recruitment trajecten gaat het te allen tijde om het individu en zijn/haar motivaties.

 • Menno Krijnen
  says:

  @Rob
  Mijn ervaring met kennis migranten uit India is blijkbaar niet de jouwe. Ik heb diverse programmeurs vanuit India in Nederland mogen verwelkomen en inderdaad kiezen er veel voor een tijdelijk verblijf, echter degene die hier wil willen blijven zijn er ook. En deze willen juist zo snel mogelijk Nederlands leren, wij assisteren ze hier dan ook bij en met evenveel enthousiasme gaan ze naar NT2 en andere (taal) cursussen.
  Mocht je tips willen hebben om ROI voor IT’ers uit India te verhogen kan je mij mailen.