Recruity: Firefox onder recruiters?

image Vandaag staat in Sprout een verhaal over Recruity.com, een nieuwe ATS leverancier van Nederlandse bodem. Alsof we er daar nog niet voldoende van hebben…

Maar deze joint-venture van W&S bureau Search & Co en IT-bedrijf Intermesh denkt niet alleen dat er nog ruimte in de markt zit; ze denkt zelfs dat ze de Firefox onder recruiters [kan] worden. Wat ze daarmee ook mag bedoelen…

Overigens is Recruity er nog niet want de software komt pas per 1 maart beschikbaar. En om volstrekt onduidelijke redenen wordt nogal wat misbaar gemaakt over het feit dat het hier om een open source alternatief gaat. Dat zal echt hoge ogen scoren bij de doelgroep…

Nee, met dat soort termen krijg je onder recruiters geen handen op elkaar. Wel door je software voor een laag bedrag aan te bieden. En dat is overigens precies wat Recruity van plan is; een eenmalige fee van EUR 2.500 plus een jaarlijkse maintenance fee van EUR 500. Maar ja, elke waar naar zijn geld, en wat heeft Recruity feitelijk te bieden?

Dat is eenvoudig te controleren, want de site biedt een online demo waar naar hartelust met het systeem kan worden gespeeld. Daaruit blijkt overigens dat het SaaS toepassing is; een prettige bijkomstigheid. Ook voor recruiters. Maar eerlijk gezegd is een SaaS structuur tegenwoordig een noodzakelijke randvoorwaarde en zeker geen USP.

En wat te denken van de volgende uitspraak van Maurice van Uden (algemeen directeur van Search & Co) te vinden ten aanzien van ‘concurrent’ ATS leveranciers: Er zitten in de software vaak dure, overbodige functionaliteiten en als je eens een wens hebt, dan word je als kleine ondernemer niet gehoord

Hierbij verwijst Van Uden met name naar aanbieders als Otys, Carerix, Connexys, CatsOne. En dat is op zijn minst merkwaardig te noemen, zeker omdat CatsOne en oorspronkelijk ook Otys zich op de markt van kleine bemiddelaars richt. De vraag is dus of Van Uden deze uitspraak kan onderbouwen of dat het vooral bedoeld is als een positionering van Recruity. Als het positionering is kan ik het alleen maar als een zeer domme uitspraak zien.

En dan is er nog deze uitspraak: We willen zien of het gaat lopen. We houden er in onze ramingen geen rekening mee dat het bijdraagt aan de omzet dit jaar.  Deze verstandige, maar buitengewoon voorzichtige voorspelling staat op gespannen voet met de ambitie om Recruity tot de Firefox onder recruiters te maken. Waarvan ik overigens nog steeds niet begrijp wat hiermee wordt bedoeld.

Hoe het ook zij, we hebben er nog een ATS leverancier bij. Daarmee heeft Nederland wel zo’n beetje de hoogste dichtheid van ATS’en per werkzame inwoner. Maar of we daar nou trots op moeten zijn?

Geef een antwoord

7 Comments
 • Henk-Jan
  says:

  De centrale vraag is, wat is belangrijk voor een W&S bureau? Vaak wordt alles belangrijk gevonden, hetgeen niet geheel onlogisch is omdat het ATS min of meer  je primaire proces wordt.
  Gevolg is een lijst van wensen en eisen die of door de bestaande ATS-en nooit allemaal ingewilligd  worden, of torenhoge kosten met zich meebrengen. Het feit dat Maurice een met een nieuw initiatief komt  laat maar weer eens zien dat er blijkbaar vraag is waar de markt niet in voorziet.
  Naar mijn mening moet een leverancier een gedegen afweging maken welke  functionaliteiten noodzakelijk zijn voor een W&S bureau en daar de juiste prijs voor vragen.
  Maar welke functionaliteiten dat moeten zijn?

 • Willem
  says:

  En hoe zit het met de uptime? Hoe zit het met back-ups? Hoe zit het met support? Hoe zit het met integratie van functionaliteiten zoals TextKernel, Actonomy en SEO? Dit kan Recruity mijns inziens niet bieden juist doordat ze nog niet het volume hebben. Het lijkt alsof de markt voor ATS-en dicht is gegroeid voor kleine startende ATS systemen. Je ziet het ook al aan Yellowyard wat zeer moeizaam van de grond komt en nog steeds niet het onderscheid maakt wat ze wilden maken. Waarom zou je kiezen voor een systeem dat dit allemaal niet biedt als je voor die paar centen meer een systeem kan gebruiken wat je wél een tijdsbesparing oplevert, waar je wel zeker bent van support, waar je wel zeker bent van uptime en waar je wel zeker bent van integriteit…
  Ik wens Maurice van Uden veel succes toe, maar ik denk dat hij zich beter kan bezighouden met zijn corebusiness namelijk werving&selectie..

 • Sandor
  says:

  Dit lijkt mij eerder een marketingactie en niet zozeer een serieuze poging tot een ATS tooling op basis van open source (wat op zich geen gek idee is gezien de welliswaar verbeterende maar vaak nog niet optimale functionaliteit van veel ATS systemen). Als het dan toch een marketingactie is kies dan een goede merknaam; recruity hoort voor mij thuis in het legendarische rijtje net achter W&S bureau tutti recruity…….

 • Bas Westland
  says:

  Ik had ook een mailtje gekregen van Maurice of ik er op EmpoIT aandacht aan wilde besteden, maar op de een of andere manier voelt het niet lekker al je klant- en kandidaatdata bij een conurrent te hosten, helemaal los van de specs van het product.

 • Steven Witjes
  says:

  Het betreft een lichtjes aangepaste versie van group-office, een best aardig stukje groupware software met niet al te specifiek op recruitment gerichte eigenschappen.
  Overigens wel grappig, recruiters die database-hosting verkopen aan concullega’s.

 • Michel Rijnders
  says:

  Ik vind het vooral opvallend dat er overal gesproken wordt door Recruity over open source software.. maar ik zie nergens de open source terug 🙂 Of hebben de heren van Recruity een andere open source oplossing gebruikt en verkopen ze die door?