ABU: geen enkel teken van herstel

Logotype ABU Vandaag kwam de ABU met het resultaat van de uitzenduren over periode 1 (week 1 – 4) van 2010. En de cijfers blijven maar slecht:

Het totaal aantal uren in periode 1 (week 1 – 4) daalde met 8% en de uitzendomzet nam ook af met 8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Oftewel, ondanks de inklappende markt in de eerste periode van 2009 is er in 2010 alleen nog maar sprake van een verdere krimp van het uitzendvolume.

In onderstaande grafiek is de procentuele toe- of afname over de 13 periodes van de jaren 2008 t/m 2010 weergegeven:

Volume aan uitzenduren Nederland: 2008 t/m 2010 Volume aan uitzenduren Nederland: 2008 t/m 2010

Met andere woorden; er is nu sprake van drie jaar onafgebroken krimp. Een krimp die ondertussen is opgelopen tot 33%. Oftewel 1/3 van de markt is over een termijn van drie jaar verdampt. Geen wonder dat uitzendbureaus bij bosjes omvallen.

Tegen deze achtergrond heb ik grote moeite om de volgende uitspraak van Ben Noteboom (CEO Randstad) te plaatsen: Our markets have stabilized and classical recovery patterns are visible

Hij deed deze uitspraak bij de presentatie van de jaarcijfers over 2009, op 18 februari. Nou, die stabilisatie zal dan wel op andere plaatsen gebeuren; maar niet in Nederland.

De cijfers maken de uitspraak hoogst discutabel; er is op zijn best sprake van een minder steile daling van het resultaat in vergelijking met een jaar geleden. Maar de daling gaat gewoon door. Stabilisatie? Waar dan?

Die iets minder harde daling blijkt ook uit de cijfers van het voorschrijdend jaargemiddelde: 

 Voortschrijdend jaargemiddelde uitzendvolume (2007 – 2010)

Voortschrijdend jaargemiddelde uitzendvolume  (2007 – 2010)

Hoera! We zakken nu nog maar met gemiddeld 24%… Of is dit soms de stabilisatie die Noteboom bedoelt? We blijven weliswaar vallen, maar we hebben terminal velocity bereikt?

Hoewel buiten voorzichtig aan de lente mag worden gedacht, heerst de poolwinter nog altijd over de Nederlandse uitzenders. En gezien de steeds minder optimistische geluiden over de ontwikkeling van de economie uit een groot deel van de wereld hoeven we ook niet op enig herstel op korte termijn te rekenen.

Mijn glazen bol zegt me dat ook 2010 een rampjaar voor uitzenders gaat worden.

Geef een antwoord

3 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Marco:
  Ter compensatie van jouw lichtpuntje; de resultaten in de industriële sector zijn sneller en dieper gedaald; als ze nog verder zouden dalen is er geen sector meer over… Ter illustratie; periode 1 in 2009 liet een algemene daling van 21% zien terwijl de industriële sector met maar liefst 26% in elkaar klapte. Op een gegeven moment is de bodem natuurlijk wel in zicht…

 • Marco Hendrikse
  says:

  Nou, 1 lichtpuntje dan…de uren en omzet in de industriële sector daalden met (slechts) 2%. De industrie is vroegcyclisch en dit zou op enig herstel kunnen duiden. Maar dan heb ik inderdaad mijn optimistische pet opgezet.