Ron Ickes afscheidscadeautje

Ron Icke Volgende week woensdag treedt USG People met de jaarcijfers naar buiten. Eén dag eerder mogen de aandeelhouders tijdens een bijzondere aandeelhoudersvergadering beslissen over de benoeming van de nieuwe topman Herman van Campenhout, de nieuwe president-commissaris Cees Veerman en de herbenoeming als commissaris van oprichter en grootaandeelhouder Alex Mulder.

En passant beslissen ze ook over hun bezoldiging. Over de beloning van de nieuwe topman morgen meer. Nu eerst de vergoeding van zijn voorganger, de vertrokken Ron Icke. Icke, wiens ontslag juli vorig jaar werd aangekondigd, kreeg 1,35 miljoen euro mee.

Op straat met 1,35 miljoen
Ickes jaarsalaris bedroeg EUR 670.000. Daar mocht hij elk jaar eenvijfde (EUR 134.000) bij optellen als pensioenbijdrage. Daarbovenop had hij recht op een korte-termijnbonus en een lange-termijnaandelenregeling. Over het afgelopen jaar hebben zowel Icke als zijn financieel man Rob Zandbergen afgezien van de korte-termijnbonus. Aandelen kreeg Icke weliswaar toegekend, maar onder de voorwaarde dat hij in 2011 nog in dienst is van het bedrijf. Formeel trad Icke op 1 oktober 2009 uit dienst.

Op die dag kon Icke dan ook een afscheidscadeau tegemoet zien. Voor zijn nooit verzilverde aandelen kreeg Icke EUR 144.000. Daarbovenop kreeg hij één jaarsalaris (EUR 670.000), één pensioenuitkering (EUR 134.000) en nog eens een half jaarsalaris inclusief pensioenuitkering (EUR 402.000). Zijn vertrek leverde Icke 1,35 miljoen euro op.

Als we die optellen bij het gewoon tot eind september doorbetaalde jaarsalaris (met pensioen) van de in juli al vertrokken topman, én de jaarlijkse kosten van zijn bedrijfswagen, kostte Icke USG People in 2009 net geen 2 miljoen euro. In ruil voor zijn dure vertrek mocht oprichter Alex Mulder een halfjaar zelf zijn bedrijf saneren, merken schrappen en intercedenten ontslaan.

Extra reserve?
Overigens is onduidelijk hoeveel USG-aandelen Ron Icke nog bezit. Volgens het AFM-register bezat de topman vorig jaar mei ruim 92.000 aandelen – tegen de huidige koers goed voor nog eens EUR 1,1 miljoen.

Geef een reactie

3 Comments