Bill Warren: Amerikaanse Jan-Peter Cruiming?

Bill WarrenJawel, de VS heeft haar eigen Jan-Peter Cruiming. Want ook Bill Warren (Executive Director DirectEmployers Association) start met nieuw initiatief binnen online recruiment. En ook hij is niet onder de indruk van de bestaande spelers in de markt.

Maar ook hij lijkt weinig kennis te hebben van de huidige wereld binnen online recruitment. Of zich in voldoende mate te beseffen dat die wereld veel te veel is veranderd.

Warren wil met een job listing system komen met de volgende kenmerken:

  • lower the costs that employers pay to list positions
  • make the process easier and more fruitful for applicants

Nou, wie zou daar Nee op zeggen? Ik niet, in ieder geval. En volgens het persbericht ben ik niet de enige:

He has the enthusiastic backing of hundreds of large companies, including IBM Corp., American Express, AT&T Inc. and Johnson & Johnson.

Toe maar, dat zijn een paar formidabele namen. Maar, wacht even… dat zijn al allemaal leden van DirectEmployers Association! Dat is dus zijn eigen clubje van zo’n 500 grote bedrijven die hun krachten al hadden gebundeld op dit gebied.

En die hebben zelfs al een vacaturesite: JobCentral. Zou dat ding dus gewoon niet werken? Oftewel, is dit nieuwe initatief niets anders dan een schaamlap voor het gebrek aan succes van JobCentral? Hoe dan ook, het komt op mij over als oude wijn in nieuwe zakken.

Maar wat zit er dan in die nieuwe zak? Wel, het draait allemaal om het .jobs domein. Op twee manieren maar liefst:

  • Participanten moeten een .jobs domein hebben waar ze hun vacatures plaatsen
  • DirectEmployers gaat allerlei .jobs URL’s exploiteren, zoals geografische (bv. atlanta.jobs) en per beroepsgroep (bv. engineer.jobs)

De vacatures van de participanten worden door DirectEmployers gespiderd en vervolgens in de juiste .jobs domeinen gepompt.

De participatie in dit initiatief is niet bepaald gratis. Bedrijven die lid zijn van DirectEmployers Association (zo’n 500 zeer grote bedrijven) betalen per jaar al zo’n $ 15.000. In ruil daarvoor krijgen ze … premium placements. Hmmm… dat is niet bepaald more fruitful for applicants. Andere bedrijven kunnen hun vacatures voor niets plaatsen. Maar dat betekent weer extra werk en kosten natuurlijk.

Het persbericht bevat ook nog een wel zeer ronkende voorspelling:

[…] the new ".jobs" system could be another online innovation that undercuts what currently exists – much as the invention of job boards themselves undermined newspaper help-wanted ads.

Oftewel, een tweede revolutie. Nou is dat wel zwaar overdreven. En al helemaal omdat Bill Warren blijkbaar niet gehoord heeft van LinkUp:

LinkUp | HomepageDeze site spidert uitsluitend de vacatures van echte werkgevers. En dat zijn er ondertussen meer dan 20.000. Met in totaal bijna 400.000 vacatures. Inderdaad, een vertical search engine. Maar dan eentje met daadwerkelijk toegevoegde waarde. Als enige.

Volgens mij is het probleem wat Bill Warren op denkt te gaan lossen dus allang opgelost. Door LinkUp. Zonder dat het enig bedrijf ook maar $ 1 heeft gekost. In tegenstelling tot de oplossing van DirectEmployers…

Het lijkt er sterk op dat Bill Warren zijn ‘kunstje’ nog een keer over wenst te doen, maar ondertussen al te oud en te verdwaasd is geworden om zijn eigen markt nog te kennen. He, dat klinkt toch ook weer net als onze eigen Jan-Peter Cruiming.

In de loop van maart zouden de eerste sites het daglicht moeten gaan zien. Ik ben benieuwd. Of eigenlijk toch niet echt. Want ik heb een donkerbruin vermoeden wat er gaat komen. En een game changer zal het niet zijn. Niet bij benadering…

Geef een antwoord

3 Comments