Herstel van economie? Waar dan?

Onderstaande grafiek toont de hoeveelheid geld in omloop plus de reserves van de banken binnen de VS en is de engste grafiek die er bestaat als we het over herstel van de economie hebben:

Chart of Monetary Base

Chart of Monetary Base, seasonally adjusted

De Amerikaanse regering is gek…
De grafiek laat zien dat Amerikaanse geldprinters in iets meer dan een jaar tijd bijna $ 1.400.000.000.000 hebben gedrukt. En dat in de laatste twee weken maar liefst $ 90.000.000.000 zijn bijgedrukt. Herstel van de economie? Waar dan?

De regering van Amerika blijft maar geld bijdrukken om meervoudige slagaderlijke bloedingen te stelpen. Dat klinkt logisch maar heeft een zeer vervelende consequentie: inflatie. Denk even terug aan Duitsland tijdens de Depressie van de jaren dertig. En de gevolgen…

De groeiende monetary base zegt ook dat er op geen enkele manier sprake is van economisch herstel. Het geld dat de VS drukt, vormt het enige economische herstel. Maar dat gaat niet naar diegenen die het echte herstel moeten aanzwengelen: consumenten.

Maar de Amerikaanse consument niet!
Met een nog altijd groeiend aantal werklozen en underemployed(gecombineerd meer dan 20% van de beroepsbevolking!), een groeiend aantal huisuitzettingen, een groeiend aantal underwater hypotheken (25% van alle hypotheekbezitters!) en een steeds hogere rente op credit cards  gaat de Amerikaanse consument de economie niet aanzwengelen. Ze zijn niet gek! Als ze al geld over hebben zullen ze, veelal voor het eerst van hun leven, gaan sparen. Want ze hebben geen enkel vertrouwen meer in de economie.

Dus gaat het niet goed met de economie
Met andere woorden, de economie gaat virtueel weer instorten; de double dip. Alleen; deze dip is niet echt. De echte economie heeft zich namelijk op geen enkel moment weten te herstellen. Amerika zit nog altijd in dezelfde recessie. Slechts de geldprinters van de FED hebben een tijdje de illusie gecreëerd dat er sprake was van groei.

De ‘tweede’ dip zal ongetwijfeld ook de arbeidsmarkt geen goed doen, hoewel de impact aanzienlijk minder krachtig zal zijn dan tijdens de ‘eerste’ dip. Desondanks zal de recessie een enorme deuk opleveren in het vertrouwen van een wereldwijd herstel. De vraag is dus vooral welk effect dit zal hebben op de arbeidsmarkt in ons land.

Geef een antwoord

7 Comments
 • deInternetMarketeer
  says:

  Dat is het hem nu net, de meerderheid vreest niks. Denkt dat het allemaal goed komt en gaat onvoorbereid de volgende jaren in.
  Je kan dan wat goedkope wijsheid komen debiteren, het toont enkel aan dat je langs geen kanten begrijpt hoe ernstig de situatie wel degelijk is.
  Of dacht je dat we ons rijk gaan kunnen blijven lenen?

 • kuch
  says:

  Een mens lijdt ’t meest
  Door ’t lijden dat hij vreest
  Doch dat nooit op komt dagen.
  Zo heeft hij meer te dragen
  Dan God te dragen geeft.

 • deInternetMarketeer
  says:

  En net die Amerikaanse klojo’s gaan nu speculeren tegen de euro. Die is inderdaad overgewaardeerd maar door speculatie zal hij kort bij een crash komen.
  Er is inderdaad geen herstel, integendeel. We zitten slechts in het begin en de massale geldcreatie stelt enkel uit en zal de klap verzwaren.
  In Europa is er maar 1 land dat adequaat heeft gereageerd en dat is Bulgarije. Zij hebben de klap vol genomen maar staan nu wel gewapend voor het vervolg. En dat ziet er helemaal niet mooi uit…
  Het ergste vind ik nog de media die selectief de mensen voorliegen dat het allemaal haast voorbij is. Het begint pas en het wordt iets wat mensen in hun ergste nachtmerries niet voor mogelijk hielden.
  Wat er nu gebeurt is overigens de grootste holdup ooit op de bevolking.