Breaking news: Vacatures in februari

cry Februari 2010 ligt alweer achter ons, evenals de Olympische Spelen. En net als die Spelen heeft ook de maand februari ons niet gebracht wat we er van hadden gehoopt.

Ten opzichte van vorig jaar februari zakt het volume aan nieuwe vacatures met bijna 14%; een heel slecht resultaat. Maar ten opzichte van dezelfde maand in 2008 is het beeld nog veel erger; ruim 30% daling!

In een grafiek ziet het er voor de maand februari over de afgelopen 3 jaar zo uit:

Aantal vacatures in de maand februari, 2008 – 2010Aantal vacatures in de maand februari, 2008 – 2010

Het is prettig om te zien dat de afname dit jaar niet zo extreem is als vorig jaar. Maar dat is slechts een schrale troost. Tenslotte is de afname nog altijd fors. Een daling als deze belooft ook weinig goeds voor de komende maanden.

Vacature jaarvolume
Door het aantal nieuwe vacatures over de afgelopen 12 maanden bij elkaar op te tellen krijg je een getal dat is gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

Door dit iedere maand te doen krijg je dus een beeld van het aantal nieuwe vacatures in de tijd; waarmee een proxy voor de gezondheid van de economie wordt verkregen.

Een daling in het aantal vacatures suggereert een op handen zijnde afkoeling van de economie; een stijging laat een opwarming van de economie zien.

En dat geeft het volgende beeld:

imageJaarvolume nieuwe vacatures apr 2008/ mrt 2009 – mrt 2009/ feb 2010

Nadat we vorige maand voor het eerst onder de 1,6 miljoen vacatures op jaarbasis zijn uitgekomen, zakken we deze maand fors door. Er is dus nog altijd sprake van een verdere krimp van de arbeidsmarkt.

Regering en media willen ons krampachtig doen geloven dat het met de economie alweer enige tijd de goede kant op gaat. De arbeidsmarkt zegt dat er nog altijd sprake is van een krimp. Wie te geloven? Harde cijfers vertrouw ik; de gemiddelde politicus niet. Het is buitengewoon simpel; cijfers hebben geen (verborgen) agenda terwijl politici die (vrijwel) altijd hebben.

Tegen die achtergrond, en met de ontwikkeling van de Amerikaanse economie indachtig is de kans klein dat onze economie zich de komende maanden ‘verder’ gaat herstellen. En dat heeft natuurlijk consequenties voor de arbeidsmarkt. Ik ga er daarom van uit dat het volume aan nieuwe vacatures voorlopig blijft krimpen.

Geef een antwoord