Jobnet: Internet colporteur

Logotype De Nationale Carriere Beurs Stel dat ik een starter op de arbeidsmarkt ben. De economie zit in de put en jongeren komen moelijker aan een baan. Wat doe ik dus als ik een enorm billboard zie met een aankondiging van de Carrièrebeurs? Juist, dan ga ik naar de site om te zien of ik me in kan schrijven.

Op de site kan ik me inderdaad inschrijven. Om vervolgens van de ene in de andere verbazing te vallen. Want ik word overvallen door een serie colportage technieken waar de honden geen brood van lusten.

Het begint onschuldig genoeg, want op de homepage staat een linkje met de tekst Schrijf je in. Als ik daar op klik krijg ik vervolgens dit te zien:

Jobnet | Inschrijven

De toegang is gratis, maar ik moet me registreren. Tenzij ik een account bij Jobnet heb. Maar wie of wat is Jobnet? Volgens eigen zeggen de carrièresite voor studenten, starters en (young) professionals. Maar dat zie ik hier niet staan, daarvoor moet ik naar hun eigen website.

En waarom zou ik me op Jobnet moeten inschrijven om naar de Carrièrebeurs te willen? Goede vraag; helaas heeft Jobnet op de site geen antwoord staan.

Dat niet alleen, als ik op de link Ik heb geen account bij Jobnet klik krijg ik een eindeloos invoerformulier te zien die me werkelijk de hemd van het lijf vraagt:

Jobnet | Inschrijfformulier

 

Ja, inderdaad heel veel velden. En dat om je in te schrijven voor een Carrièrebeurs. Wat een volstrekte onzin! Maar daar stopt het niet. Er is ook nog een zeer geniepig trucje te ‘bewonderen’:

Jobnet | Colportage

Oftewel aanklikken als je geen informatie via Memory Productions Group wil ontvangen. Ja, heel netjes van Jobnet… En het doet met denken aan de praktijken die Totaljobs jarenlang bezigde.

En wie is Memory Productions Group nou weer? Nou, die bestaat niet… Er is wel een Memory Group BV, op hetzelfde adres als Jobnet. En die heeft een aantal dochters:

KvK | Structuur Memory Group BV

Memory Events BV heeft onder meer als handelsnaam De Nationale Carrierebeurs. Dus waarom schrijf ik me dan in bij Jobnet? Goeie vraag… geen antwoord…

Oftewel, om een kaartje te krijgen voor de Carrièrebeurs moet ik me inschrijven bij een vacaturesite en worden mijn gegevens verkocht door weer een ander bedrijf. Een registratie bij het College Bescherming Persoonsgegevens is in geen velden of wegen te bekennen. Wat een verrassing…

Ja; van fatsoen heeft de Nationale Carrièrebeurs / Memory Group BV / Jobnet CV nog nooit gehoord. Van colportage eens te meer. En daar wordt blijkbaar nog altijd teveel geld mee verdiend.

Geef een antwoord