Expat ontwikkelingen recessie proof

Gisteren werd de tweede Partnership meeting van het Expat Center georganiseerd. Locatie ditmaal het mooie pand van van Ede & partners in Amsterdam. Keurig ontvangst, lekker drankje, goede opkomst. Een prettig begin.

De heer deze huizes heette ons welkom waarna we snel overgingen naar enige Facts & Figures van het Expat center: Grootste nieuws was het meedoen van de Gemeenten Amstelveen, Haarlemmermeer en Almere met het Expat center in Amsterdam. De Expatter van nu is al lang niet meer de Shell manager die voor een aantal jaren verhuist naar het buitenland. Igor uit de Oekraine die hier komt programmeren voor een modaal salaris is zijn nieuwe naam. In Amsterdam aan het werk, en door het beperkte woonaanbod, wetgeving, en hoge huurprijzen genoodzaakt zich in Almere te vestigen. Nu kan deze profiteren van alle services van het Expat center waar hij eerder zaken als vergunningen en sofinummer in zijn eigen gemeente moest regelen. Tijdwinst al gauw een maand of twee. Goed bezig hier Expat center!
 
Op dit moment werken er 800 bedrijven met het Expat center. De website trekt 25.000 bezoekers per maand en is flink groeiende. Vorig jaar hebben zich 105 nieuwe buitenlandse bedrijven in Amsterdam en omgeving gevestigd. Daarvan richtten achttien bedrijven hun Europese hoofdkantoor in de regio in. 2009 liet 1255 nieuwe arbeidsplaatsen zien in Amsterdam en dat in het grootste recessie jaar ooit.

Waar het Expat center eerder een pilot betrof, is nu besloten tot een definitieve vestiging. Ook dat is goed nieuws. Tijdens de “Recruitment Rally” presentatie al gezien dat het internationale arbeidsverkeer een vogelvlucht neemt, en Nederland neemt hier een centrale rol in.  Men heeft nu 66 partners uit 13 sectoren. 3 nieuwe recruitment partijen waren er te melden. Adams Multilingual Recruitment, Logical People en Together Abroad. Ook hier ontwikkeling en groei dus. Eveneens een goede zaak. Spread the Word en met stevige partners wordt het netwerk alleen maar groter.
 
Directeur Pauline Genee liet hierna een filmpje zien van de beleving van diverse expats in Nederland. Kansen en mogelijkheden alom, maar de hospitality is vooral een punt van aandacht. Tja, dat herkennen de meesten wel. Probeer ’s avonds na 10-en maar eens ergens lekker te gaan eten, probeer Engelstalig maar eens een belastinggeschil op te lossen en probeer in deze taal maar eens iets duidelijk te maken aan een gemiddeld Call center. Hierna kwam er een flinke discussie op gang  hoe gehoor te geven aan juist de specifieke wensen van Expats. Idee hierbij is een interactieve site uitgaande van ratings & review systems. 2.0 dus. Een mogelijkheid kan ook zijn om het aantal partners sterk uit te breiden. Duidelijk is wel dat van de partners een statement wordt verwacht in dienstverlening. Daar valt voor allen veel te winnen. De Expatter spreekt dit uit. Gelukkig wordt dit gewogen in de Partnership beoordeling.
 
Groei en ontwikkeling alom. Vorige week is Expat Center Brabant in Eindhoven geopend. In één of maximaal twee bezoeken alle formele vestigingsprocedures afwikkelen bij één loket. Den Haag is lekker bezig, Rotterdam gaat goed. De verwachting is dat er snel meerdere Expat Centra zullen openen. Ook dat is goed nieuws. Internationaal Recruitment zorgt altijd voor invulling van een vacature en als de overheid zulke voorwaarden schept is de juiste kandidaat voor iedereen bereikbaar tegen een sollicitatie termijn die nu al te vergelijken is met een gemiddelde opzegtermijn. Laat de internationale Recruitment Rally dus maar komen……

Geef een antwoord

1 Comment
  • floor
    says:

    Een expat reist zelden alleen, een hoog opgeleide expat heeft vaak ook een hoog opgeleide partner en een uitzending is alleen geslaagd als de partner het ook naar de zin heeft. Een uitzending twee carrieres. Dat zijn nog eens recruitmentkansen.
    Desperate Expat Wife