Vacatures per regio: we zakken in

VacaturemonitorDe laatste drie weken zijn niet goed verlopen voor de Nederlandse regio’s. Er is op alle fronten daling te constateren, met uitzondering van de kleinste regio: Noord-Nederland. Deze laatste regio laat al geruime tijd betere resultaten zien dan verleden jaar.

Verleden jaar was er van eind februari tot eind mei sprake van een geleidelijke daling van het vacaturevolume bij de regio’s. En dat patroon lijkt zich in 2010 te herhalen.

Dit is de grafiek voor de afgelopen drie weken:

Vacatures per regio: week 6 – 8 Vacatures per regio: week 6 – 8

In vergelijking met vorige week zijn dit de resultaten:

  • Zuid: -0,2%
  • West: -0,2%
  • Oost: -0,2%
  • Noord: 0,0%

Wederom weet Noord-Nederland de eer ten opzichte van vorig jaar te verdedigen. Alle andere regio’s blijven onder het resultaat van 2009 steken, met uitzondering van de kleinste regio. Oftewel, in Noord-Nederland laten ze zien hoe het moet. Maar de rest wil niet luisteren.

De afstand met de resultaten van vorig jaar is extreem groot bij West- en Oost-Nederland; Zuid-Nederland zit er iets minder slecht voor. Het is bepaald geen prettig gezicht, en de vraag is wanneer er enige verandering in deze cijfers zal komen…

Over het afgelopen jaar ziet het er zo uit: 

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Alleen Noord-Nederland ziet er goed uit, de andere regio’s volgen de trend van vorig jaar toe vanaf eind februari er sprake was van een periode waarin er sprake was van een continue dalingdalende lijnen tot in mei. Laten we hopen dat deze trend zich niet herhaald in 2010, want we zitten nu voor de drie grootste regio’s al bijna op het dieptepunt van 2009!

Verantwoording
CBS indeling die Nederland in een viertal regio’s opdeelt:

  • Zuid-Nederland: Noord-Brabant en Limburg
  • West-Nederland: Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland
  • Oost-Nederland: Overijssel, Gelderland en Flevoland
  • Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drente

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord