De grote vijf: aantallen vacatures

piggy_bankDeze week is een beetje saai. Alles kabbelt redelijk rustig door, met uitzondering van onze meest bekende vacaturesite: Monsterboard.

Die site zit op een ongekend laag, en dalend. aantal vacatures volgens JobFeed. Wat Monsterboard er niet van weerhoudt om een steeds hoger aantal vacatures te vermelden. Wie het weet mag het zeggen, maar ik begrijp er helemaal niets meer van…

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft. De kolom JobFeed is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.

Werk.nl (+600) gaat weer wat vooruit terwijl Nationale Vacaturebank (-2.000) zeer fors inzakt. Vacaturekrant (-100) zakt heel licht in, terwijl JobTrack (+1.000) een forse sprong maakt.

Monsterboard leeft in een illusie. Want volgens de site is het aantal vacatures met maar liefst 1.000 vacatures gegroeid, terwijl volgens JobFeed er sprake is van een daling van het aantal vacatures. Het wordt steeds merkwaardiger met deze site. Ondertussen is het gaat tussen realiteit en fictie tot ruim 7.500 vacatures gegroeid. Op een totaal van 19.000 vacatures…

De overige cijfers
De cijfers per site per week, over het afgelopen jaar:

 Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Werk.nl en Nationale Vacaturebank zitten comfortabel op hun eerste, respectievelijk tweede plaats. En dan is er een club van drie sites die dicht bij elkaar zitten: Monsterboard, JobTrack en Vacaturekrant. Het is volstrekt onduidelijk wie op lange termijn de derde plaats gaat pakken. Afwachten dus!

Geef een antwoord

2 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Dolf:
  De harvesting door vertical search engines is niet onduidelijk, maar meestal onbekend en soms ook buitengewoon onprettig. Overigens worden deze ongevraagde kopie-vacatures niet meegeteld. Er wordt in dit geval zoveel mogelijk gerekend op basis van unieke vacatures. Meervoudige voorkomens van dezelfde vacature worden ontdubbeld.

 • Dolf
  says:

  Dag allemaal. Vanaf de andere kant af ben ik nieuwsgierig hoe dat werkt. Wij zitten in de engineeringshoek als werkgever. En van onszelf en collega’s weet ik dat een vacatures in ons vakgebied worden aangeboden cq op een voor mij onduidelijke wijze zelfstandig worden geoogst door mensen die daar hun brood mee verdienen. Dat is dus de oorspronkelijke zoekactie vanuit de werkgever zelf plus een stuk of zes representanten van zo’n vacature via het verwervingstraject. Wordt zoiets nu gewogen en gemeten als 1 originele plus 6 spin offs= 7 vacatures?