Het risico van video op je recruitment site

Als je tegenwoordig geen mooie “werkenbij” hebt krijg je de drie Dons van Internet Recruitment achter je aan. Marc laat je wakker worden naast een afgesneden paardenhoofd, Bas pleegt een aanslag op je terwijl je sinaasappels staat te kopen bij de groenteboer en Geert Jan maakt je een aanbod dat je niet kunt weigeren. Iedereen bouwt tegenwoordig een mooie nieuwe site en het kan allemaal niet social, 2.0 genoeg zijn. We willen kunnen chatten, verwachten dat het naadloos met het ATS integreert en oh wee als we niemand kunnen volgen op Twitter!

Er is een hele industrie ontstaan rondom carriere marketing (ik verwacht zo onderhand een IPO van Maximum) en recruitment managers zijn allemaal braaf extra budget gaan halen om een nieuwe site te bouwen met alle toeters en bellen. Een populaire manier om je saaie carriere site wat meer cachet te geven is de wervende video.

Het risico van een video echter dat het een moment opname is. De afschrijvingsperiode op een vacature site ligt vaak ergens rond de 3 jaar. In 3 jaar kan een hoop gebeuren, verhuizingen, naamswijzigingen, opnieuw ingerichte kantoren of vertrokken medewerkers. Allemaal dingen die afbreuk doen aan de waarheid van je video en dus aan de belevenis van de kandidaat. Neem bijvoorbeeld de met prijzen en awards overladen site van Bol.com, Eén van de leidende karakters in de video, Margriet Hilhorst, werkt al ruim een jaar niet meer bij Bol maar is tegenwoordig werkzaam bij Vodafone. En passant wordt de CD Hotel New York van Anouk nog even als nieuw weg gezet terwijl ze onlangs nog de zeurplaat For Bitter or for Worse uitbracht.

Niet alleen Corporate Recruiters hebben hier last van want ook bureaus lopen in dezelfde val. Zo zien we in het filmpje van Continu Engineering Thijs Rozema optreden. Thijs werkt inmiddels alweer anderhalf jaar bij Monsterboard.

Behalve het feit dat Margriet en Thijs misschien helemaal niet meer gediend zijn van het feit dat ze uithangbord zijn voor hun oude werkgever, doet het allemaal erg af aan de ervaring van de kandidaat. Een filmpje schept een verwachting rondom sfeer en collega’s en die kan flink veranderen in een jaar tijd. Kijk eens naar je eigen werk, ziet het er nog het zelfde uit als een jaar geleden? Is de cultuur nog het zelfde? Hoe heeft jouw bedrijf zich moeten aanpassen aan de afgelopen recessie? Ik was laatst nog bij een oude opdrachtgever die dankzij een verhuizing en een ingrijpende reorganisatie opeens in een heel ander bedrijf werkte. Bedenk je dus goed wie je in je video opneemt voor je in zee gaat met het leuke idee van de afdeling communicatie. Je site heeft een houdbaarheidsdatum die veel verder ligt dan die van de content die je erop zet. Dit telt voor blogs, teksten maar in het bijzonder video. Durf jij je er aan te committen elk kwartaal een nieuw filmpje te schieten?

Geef een antwoord

3 Comments
 • Martijn Betgem
  says:

  @ Thomas, leuk stuk. Niet de houdbaarheid is het probleem. Ik kom eigenlijk alleen maar droeve filmpjes tegen; verkeerde muziek, verkeerde stijl, slecht ingesproken of voorgelezen, te glibberige types. Ik heb er niets mee. De eerste die me bevalt, moet ik nog tegenkomen. Is een hele kunst.

 • theo nieveen
  says:

  Mooi voorbeeld van een onderscheidende recruitmentsite binnen het genre ‘retail’, met redelijk tijdloze en onderhoudende filmpjes is van Schuitema/C1000. Gaan al een jaartje mee en kunnen nog wel een tijdje. Bedenk wat je wilt uitstralen i.p.v. alleen te bedenken wat je wilt zeggen: http://www.werkenbijschuitema.nl. Script is van Yune, concept ondergetekende.
  TIP: kijk goed in de spiegel van je corporate image en wees als bedrijf kritisch naar jezelf. Ga uit van je eigen sterkte en imiteer niet je concurrent, of die fantasische site van dat onlinebureau in NY. Niet werven, maar eerlijk vertellen wie je bent (online = pull, niet push).