Summers: Sneeuw is de schuld!

Larry Summers De Amerikaanse regering heeft Larry Summers als talking head naar voren geschoven om de tegenvallende werkloosheidscijfers over februari van haar scherpe randjes te ontdoen. Tenminste, het lijkt er sterk op dat die cijfers gaan tegenvallen, want dit is wat Summers op maandag bij CNBC orakelde:

The blizzards that affected much of the country during the last month are likely to distort the statistics. In past blizzards, those statistics have been distorted by 100,000 to 200,000 jobs.

Jawel, het slechte weer is de schuld als de werkloosheid in februari plotseling is opgelopen. De tandenloze regering Obama, waar Summers economisch adviseur is, heeft er niets mee te maken. En die (eventueel) tegenvallende cijfers zijn dus een incident. Tenslotte gaat het weer iets beter. Althans, dat is wat iedereen krampachtig probeert vol te houden. En was vorige maand de werkloosheid niet gedaald? Dus er moet wel een simpele reden zijn als er nu sprake is van een (tijdelijke) stijging…

De reden is inderdaad simpel; en die heeft niets met het weer te maken. Wel met de economie. Een economie groeit pas als de consument weer gaat kopen. En in de VS is hier geen sprake van. Ter ondersteuning van dit feit, hier een grafiek met de verandering van verkoopcijfers van Amerikaanse producten:  Real Final Sales of Domestic Products

Real Final Sales of Domestic Products (1920 – 2010)

Misschien is er al veel langer sprake van een sneeuwstorm?

Geef een antwoord