ABN verwacht begin van de zomer saneringsgolf intermediairs

image

Kijk even goed naar deze foto. Met daarbij de wetenschap dat je kijkt naar de Sector Banker Zakelijke Dienstverlening van ABN AMRO. En wat denk je dan? Geen idee, maar ik zal je zeggen wat ik dacht: hmmm… een typische bancaire koorbal.

Dit is tegelijkertijd het moment om deze gedachte publiekelijk in te slikken. Want ik heb vanmiddag/vanavond een presentatie van Han Mesters (jawel, die bancaire koorbal) gehad. En wat kan een foto (of mijn oordeel daarvan) een foute indruk geven!

Mesters heeft vandaag in een twee uur durende presentatie een bijzondere indruk op mij gemaakt. Waarbij hij single-handed het beeld van ABN AMRO (lees: De Prooi) in positieve zin heeft bijgesteld. Bepaald een indrukwekkende prestatie.

Alsof dat niet genoeg was heeft hij ook nog eens een zeer onderhoudende presentatie gegeven naar aanleiding van het door de bank gepubliceerde rapport Update Human Capital in de 21ste eeuw. En neem van mij aan, zijn presentatie is vele malen interessanter dan het rapport…

Aangezien het een besloten meeting was kan en wil ik niet uit de school klappen, met uitzondering van de volgende verwachting van Mesters:

In de periode mei – juni gaat er waarschijnlijk een shake-out plaatsvinden binnen de wereld van uitzenders, detacheerders en W&S bureaus.

Deze voorspelling is vanuit ABN vooral ingegeven vanuit de hoop op M&A (mergers & acquisitions) business. Begrijpelijk. Maar er is natuurlijk ook nog een minder aantrekkelijke variant: de koude sanering, waarbij bedrijven de pijp aan Maarten geven zonder gegadigden.

Want wie wil er nou een collega kopen in een markt die grote overeenkomsten vertoont met een ijstijd? Normaal neem je een klantenbestand over, maar wat is de waarde van dat bestand als geen van die klanten van jouw diensten gebruik wenst te maken?

Ondertussen zijn intermediairs zonder vet al ter ziele. Het is nu de beurt aan de bedrijven die op hun vet interen. En langzaam maar zeker door die voorraad heen beginnen te raken. Vooral de middelgrote bedrijven dus. Want daar wordt de nood steeds hoger. Met als verwachting dat het lijntje in de periode mei – juni breekt. Althans, volgens ABN. En dat klinkt mij bepaald logisch in de oren.

Geef een antwoord

8 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Han:
  Laat die PR maar zitten, daar ben je zelf meer dan goed genoeg in. Een andere foto? Uitstekend idee!
  Als je klaar bent met het fatsoeneren van de cultuur binnen de bank is er nog een heel groot contintent wat met smart op dezelfde operatie wacht. En als ik me niet vergis is de nood en de behoefte daar veel groter.

 • han mesters
  says:

  Beste lezers. Ik kreeg ff een hartstilstand na de openingszinnen van Marc maar het kwam toch nog goed.  Het wordt dus tijd voor een nieuwe foto en een PR adviseur.
  Als oud voorzitter van de ondernemingsraad van een van de divisies van ABN Amro 1.0 heb ik De Prooi van redelijk dichtbij meegemaakt. Het feit dat we nu een cultuur aan het creeren zijn binnen de bank die dichter bij de Nederlandse cultuur staat,  geeft hoop. Niet alle leden van studentecorpora zijn per definitie fout. Er waren ook goede Duitsers:)

 • Raoul van Heese
  says:

  @Marc
  Ik ben inderdaad weer naar buiten gedoken en heb, met mijn vinger in de lucht, besloten om daar te blijven. Heerlijk zonnetje vandaag. Alles beter dan hier rondhangen. 😉
  On topic. Mesters gooit uitzend- detacheer en W&S bedrijven op één hoop waarbij toch algemeen bekend is dat ieder zijn eigen jaarcyclus heeft.  Alleen Ali Chemicali is in staat om alle 3 de sectoren in het korte tijdbestek van 2 maanden plat te leggen. En hij zit vast of is dood, ben het even kwijt. Die shake out is preken voor de eigen parochie, er valt niets te halen.
  Tuurlijk zullen er een aantal spelers geruisloos van het toneel verdwijnen; geen cash, geen innovaties dus wegwezen a.u.b.! 

 • Michiel
  says:

  En dan nog wat anders: eerst noem je Metsers een koorbal op basis van zijn uiterlijk, later viel hij je erg mee. Zijn leden van studentecorpora per definitie fout? Wat doe jij in recruitment? Get a life!

 • Marc Drees
  says:

  @Raoul:
  En ik maar denken dat ik een zuur typetje ben…
   
  Maar op basis van jouw boude statement zou ik je willen vragen je natte vinger 6 seconden in de lucht te steken om vervolgens te vertellen wat je nog meer kan concluderen! Ik zit te shaken van opwinding!

 • Raoul van Heese
  says:

  Als ik 3 seconden mijn natte vinger in de lucht steek, kan ik dezelfde conclusie trekken als AAB!

  Het argument dicteert en niet de naam AAB die voor de u bekende drol en 3 knikkers is verkwanseld. 🙂

  Hier wordt ik niks wijzer uit.