Update: USG-bestuurder Albert Klene stapt op

USG People | Albert Klene

USG People bevestigt het vertrek van Executive Vice-President (EVP) Nederland, Albert Klene. Zijn collega Hans Coffeng (EVP Centraal-Europa) neemt voorlopig zijn portefeuille waar.

Klene, wiens naam veelvuldig genoemd werd, toen USG People nog op zoek was naar een nieuwe topman, bevestigde het bericht telefonisch. Hij vertrekt op eigen initiatief maar laat weten nog geen nieuwe betrekking elders te hebben. Klene ontkent dat het aantreden van Herman van Campenhout deze week als CEO iets met zijn vertrek te maken heeft.

Klene zal eind deze maand bij USG People vertrekken. En dat is verbazingwekkend snel. Want niet alleen was dit de week waarin de nieuwe topman aantrad, het is ook de week waarin USG People aan de aandeelhouders liet weten dat het de bestuursstructuur zal gaan wijzigen.

Eén chef, drie boards, zes vice-presidenten
Op dit moment heeft USG People een tweemanschap als board: CEO Herman van Campenhout en CFO Rob Zandbergen. Daaronder resideren een drietal EVP’s (waaronder Klene) in een ‘board of management’. Weer daaronder vergadert een ‘executive committee’ met drie ‘Corporate Vice Presidents’.

Als u het niet meer volgt, dan is er goed nieuws: USG People heeft namelijk plannen om de gehele bestuursstructuur op de schop te doen. Dat blijkt uit het al eerder aangehaalde remuneratierapport. Daarin staat namelijk het volgende:

De Raad van Commissarissen overweegt de grootte en de samenstelling van de Executive Board in 2010 uit te breiden en aan te passen. Zij bestudeert onder andere of de Executive Board moet worden omgevormd tot een Raad van Bestuur, bestaande uit meer dan twee leden. Twee belangrijke overwegingen die hierbij meespelen is het feit dat er in een groter bestuursorgaan meer draagkracht zal zijn voor belangrijke beslissingen en dat de continuïteit beter zal zijn gewaarborgd. De exacte samenstelling en invulling hiervan was ultimo 2009 nog niet bekend.

Volwassen board
Kortom: USG People is achter de schermen al bezig een echte, volwaardige raad van bestuur te vullen – zo eentje als bij Randstad, waar zes man aan één tafel de verantwoordelijkheden delen.

Albert Klene zal in die board geen plaats meer hebben.

Geef een antwoord

4 Comments