Vacatures en werkloosheid per regio

Enkele dagen geleden kwam het CBS met cijfers over de ontwikkeling van de werkloosheid in de verschillende Nederlandse regio’s. Een aanleiding om eens te kijken naar de ontwikkeling van het vacaturevolume in diezelfde regio’s:

%verandering van het vacaturevolume (2008 – heden)

%verandering van het vacaturevolume (2008 – heden)

In de grafiek is de procentuele verandering van het vacaturevolume op jaarbasis weergegeven. Het vacaturevolume voor heel 2008 is op 0% gesteld. Eventuele seizoensinvloeden zijn afwezig door gebruik van het voortschrijdende jaarvolume.

Buitengewoon opvallend is het vroege ‘herstel’ van Noord-Nederland. Deze regio is ook nog eens de enige die een daadwerkelijke en gestage reductie van de afname laat zien.

De overige regio’s zitten nog altijd in een dalende lijn, hoewel Zuid-Nederland een bodem lijkt te hebben bereikt; op zo’n 22% reductie ten opzichte van 2008. West-Nederland lijkt ook te bottom bouncen, maar op iets minder dan 20%.

Alleen Oost-Nedereland heeft nog altijd geen bodem gevonden. Hier gaat de daling nog altijd door.

Noord-Nederland
Er gaat niets boven Groningen, behalve Drenthe. Als het om vacatures gaat dan wel:

Nord-Nederland: %verandering van het vacaturevolume (2008 – heden) Noord-Nederland: %verandering van het vacaturevolume (2008 – heden)

Opvallend; Drenthe en Friesland zakken dieper dan Groningen. Maar waar Drenthe zich snel herpakt blijft het in Friesland maar kwakkelen.

Gecombineerd komen deze drie provincies tot slechts 7,5% van het totale vacaturevolume voor Nederland. Op dit moment wel te verstaan.

West-Nederland
Deze regio is verantwoordelijk voor 53,2% van het totale online vacaturevolume en daarmee de belangrijkste vacatureleverancier van alle regio’s. De ontwikkeling van deze regio is dus cruciaal:

West-Nederland: %verandering van het vacaturevolume (2008 – heden)  West-Nederland: %verandering van het vacaturevolume (2008 – heden)

Dat zal je altijd zien; de enige provincie in deze regio die het heel erg goed doet is Zeeland. En dat is meteen de dwerg tussen de reuzen. Deze regio vertegenwoordigt slechts 2,1% van het landelijke vacaturevolume. Vrijwel verwaarloosbaar dus.

Dat laat onverlet dat er in Zeeland blijkbaar iets moois gebeurt. Want waar de rest van de Nederlandse provincies hun wonden likken doet Zeeland alsof er geen economische crisis bestaat.

Zou er dan toch waarde in dat Ons ben zuunig zitten?

Zuid-Nederland
Deze regio is verantwoordelijk voor 22,7% van het totale online vacaturevolume. Zo’n beetje tussen tafellaken en servet dus. Maar wel meer tafellaken dan servet. Afijn, dit is de grafiek:

Zuid-Nederland: %verandering van het vacaturevolume (2008 – heden) Zuid-Nederland: %verandering van het vacaturevolume (2008 – heden)

Ja, dat ziet er dus niet zo prettig uit. De bodem lijkt ondertussen wel bereikt, maar het is wel een bodem die erg, erg laag ligt. Van Noord-Brabant of Limburg hoeven we voorlopig geen wonderen te verwachten. Of het moet van de merkwaardige Maxime Verhagen komen…

Oost-Nederland
Tja, deze regio is het achterblijvertje in Nederland. Met 16,6% van het totale vacaturevolume is Oost-Nederland gelukkig niet zo groot dat we hierdoor collectief in een diepe depressie wegglijden. Maar het is ook niet zo klein dat we de schouders kunnen ophalen. Want de ontwikkeling is ronduit zorgwekkend te noemen:

Oost-Nederland: %verandering van het vacaturevolume (2008 – heden) Oost-Nederland: %verandering van het vacaturevolume (2008 – heden)

Van de drie provincies is Overijssel er het slechtst aan toe. Hier gaat de daling nog altijd onverminderd door, terwijl de andere twee provincies wat lijken af te vlakken. Gelukkig is Overijssel niet de grootste provincie qua aantallen vacatures, maar nog altijd goed voor 4,1% van alle Nederlandse vacatures…

CBS: werkloosheid per provincie
Ter vergelijking, hier de ontwikkeling van de werkloosheid per provincie volgens CBS:

Werkloosheid naar provincie

Zeeland doet het ook hier het beste; hoewel ook Gelderland bepaald niet slecht gaat. Dat laatste is merkwaardig in relatie tot de ronduit negatieve vacature-ontwikkeling in Gelderland. Hetzelfde, maar dan in omgekeerde zin geldt voor Drenthe. Hier is de werkloosheid sterk gegroeid terwijl het vacaturevolume toch op een zeer acceptabel niveau is blijven hangen.

Voor de overige provincies lijkt er wel een redelijke correlatie te zijn tussen de ontwikkeling van de werkloosheid en de reductie van het vacaturevolume. Maar daarvoor zou ik nog veel meer moeten rekenen. En daar heb ik even geen zin in.

Geef een reactie

3 Comments