Verbeterde Randstad site, maar waar dan?

Gisteravond struikelde ik over een site die niet beschikbaar was: Randstad.nl. Met de volgende boodschap:

Randstad | Melding onbechikbaarheid siteGezien mijn eerdere ervaring met Randstad.nl hoopte ik in stilte dat onze grootste uitzender de werkzoeker een betere site gaat bieden. En dus ga ik vandaag even kort op de koffie.

De homepage
Aan de homepage is niets veranderd, behalve dat ik blijkbaar een een nieuwe versie van flash player moete downloaden:

Randstad | HomepageVerder gaat het niet echt lekker met de logo’s en aantal vacatures van geselecteerde bedrijven. Als ik de eerste keer op de homepage kom zie ik een rijtje bij de nek afgehakte logo’s, zonder het aantal vacatures. En ik kan evenmin van links naar rechts navigeren. Kom ik terug van een detailpagina in de site naar de homepage dan werkt het ineens wel naar behoren.

Zoeken
Hetzelfde geldt voor deze, bijzonder irritante, fout:

Randstad | fout bij zoekfunctieDit gebeurt er als ik op de veel te kleine zoekknop druk zonder selectiecriteria te hebben ingevoerd. Een ongedefinieerde foutmelding, waar niet eens een fout is gemaakt. Toon gewoon alle vacatures! Wat overigens ook gebeurt als ik eerst even op de site rondsnuffel en vervolgens terug op de homepage hetzelfde nog eens probeer… Je moet het maar even weten.

Overigens kan ik wel via de hyperlink vandaag hebben we xxx vacatures meteen alle vacatures zien. Bizar… Waarbij ook nog eens het volgende opvalt:

Randstad | Zoekresultaat

Ja, het tellen van het aantal vacatures in een database is nog best ingewikkeld…

Solliciteren
Afgezien van dit soort onvolkomendheden viel me op dat de site nog altijd ongekend traag is. Toen ik eenmaal bij een vacature op de knop solliciteer had geklikt, heb ik een heerlijk bakje Nespresso gemaakt voordat het sollicitatieformulier op het scherm verscheen.

Waarna ik overigens die koffie van schrik spontaan over mijn broek goot als gevolg van de schok die ik kreeg bij het zien van het sollicitatieformulier (zou ik Randstad kunnen aanklagen voor de brandwonden?):

Randstad | SollicitatieformulierBij 1.000 ben ik gestopt met het tellen van het aantal invoervelden… O ja, ik kan ook nog een CV plakken. Waar alles nog een keer instaat…

Een klein voordeel: de merkwaardige tussenstap in het sollicitatieformulier heeft Randstad verwijderd. Groot nadeel: de knop Annuleren is net zo groot als de knop Versturen. Klik ik (per ongeluk) op Annuleren, dan krijg ik onderstaande vraag:

Randstad | Bevestiging annulering Heerlijk verwarrend zo’n kleurenschema. Mijn visuele cortex zit nog met die rode Annuleer knop in het hoofd terwijl ik nu op de groene knop moet drukken als ik echt wil annuleren. Hoe vaak zou dit misgaan?

Gelukkig is er altijd nog de back button van mijn browser. Als ik daarop klik ga ik zonder enige waarschuwing terug naar de vacature. Verschil moet er blijkbaar zijn…

Ik ben op dit moment moedeloos afgehaakt. Daarnaast begonnen de brandwonden zoveel pijn te doen dat ik echt even naar de dokter moet.

Conclusie
Ik heb tot en met het sollicitatieformulier geen voor de werkzoeker relevante verschillen of verbeteringen kunnen vinden in de vernieuwde Randstad site. Dus die verbeteringen zitten of later in het proces of zijn door mij geheel over het hoofd gezien.

Oftewel, 9 maanden na de introductie is er voor werkzoekers nog altijd niets verbeterd aan de Randstad site. In die tijdspanne wordt een nieuw mens gevormd en geboren. Een proces wat toch oneindig veel complexer is dan de grove weeffouten van de eerste versie te herstellen?

De site is daarmee nog altijd een grote uitzender onwaardig. Want aan die conclusie is met de huidige release niets veranderd…

Geef een antwoord

5 Comments
 • Jeannie van Maatwegen
  says:

  Dat de site niet goed werkt en traag is dat is al langere tijd aan de gang.
  Wat nog veel vervelender is, is dat al wekenlang  in ‘Mijn Randstad’  (de inlogsectie) de loonspecificaties niet kunnen worden ingezien.
  Zeer slecht van Randstad dat dit al zo lang duurt!!!

  Jeannie van Maatwegen

 • Chris Stapper
  says:

  Marc, dankjewel!
  Dankzij jouw eindeloze energie om de usability van websites aan de kaak te stellen ontwikkel ik niet alleen gevoel voor usability, maar heb ik ook een wekelijks popcorn moment. Daar hebben we geen Ernst meer voor nodig hier, alleen een te evalueren website.

 • Marc Drees
  says:

  @Ivo:
  Zo, ik heb fijne zalf van de dokter gekregen, dus ik kan weer helder nadenken. De eerdere evaluatie van de Randstad site was al duidelijk en ondubbelzinnig genoeg denk ik zo. En ondanks 9 maanden broeden is er nog altijd geen nieuwe versie voor werkzoekers te bewonderen. Oftewel, de kritiek van 9 maanden geleden geldt nog onverkort. Het enige echte verschil is dat ik ouder en droeviger ben geworden. En een paar brandplekken rijker…

 • Ivo
  says:

  @Marc: je bent nog redelijk mild, gezien de bugs en de gebruiks-onvriendelijkheid. Je bent harder geweest in je kritiek bij minder zware blunders…