Gouden Cursor, griezelige sneak preview, deel 2

Logotype Succesvol werven via Internet Deloitte, Essent en TNO zijn genomineerd voor de Gouden Cursor. En omdat vooral het sollicitatieproces bij grote bedrijven vaak huilen met de pet op is, heb ik besloten juist dat proces eens nader te gaan onderzoeken bij de drie genomineerden.

Ondertussen heb ik de online sollicitatie-ervaring van Deloitte gehad, en dat was bepaald niet griezelig. Ik ben benieuwd of ik ook bij Essent zonder angst en beven kan solliciteren…

Het sollicitatieformulier
Jawel, Essent is zo’n partij waar je eerst je CV moet plakken. Met een extractie functie worden vervolgens relevante gegevens uit het CV gehaald en in het sollicitatieformulier geplaatst. Scheelt natuurlijk invoerwerk; en dat is prettig.

Essent | Detail sollicitatieformulier, stap 1En zien we het? Jawel, een privacyverklaring in context. Heel goed van Essent! Natuurlijk ben ik zo’n werkzoeker die ook nog eens de privacyverklaring gaat lezen. Inderdaad, een bedreigde diersoort.

En de privacyverklaring van Essent is een blunder van formaat. Want dit is wat het bedrijf over verwerken van persoonsgegevens zegt:

Bij bezoek aan deze website kan om uw persoonsgegevens gevraagd worden. Bijvoorbeeld bij het invullen van een aanvraagformulier voor een product of dienst. Deze gegevens worden door Essent gebruikt voor het accepteren van uw aanvraag. Daarnaast kunnen deze gegevens aangewend worden om u op de hoogte te stellen van nieuwe, relevante producten en/of diensten

Oftewel, dit is een algemene privacyverklaring voor prospects en klanten van Essent. En in het geheel niet voor sollicitanten. Wat een drama! Als je dan een privacy verklaring in context opneemt, zorg dan ook dat die verklaring correct is! Brrr…

Maar terug naar het sollicitatieformulier. Ik heb een test CV geplakt en ziedaar:

Essenet | SollicitatieformulierPersoons- en contactgegevens worden netjes geextraheerd. Dat scheelt vermijdbaar typewerk en is daarmee een voorbeeld voor velen. Hoewel ik het natuurlijk veel fijner zou vinden als ik gewoon mijn LinkedIn profiel zou kunnen plakken. Daar is tegenwoordig een heel handige API voor…

Omdat ik vergeten was mijn telefoonnummer in te voeren kreeg ik onderstaande foutmelding:

Essent | Sollicitatieformulier, foutmeldingJammer. Zo jammer… Tja, het is voor fijnproevers, maar hier treedt het ATS veel te nadrukkelijk op de voorgrond. Ik ben bij Essent aan het solliciteren, niet bij Connexys.

En waarom moet ik upberhaupt dit soort akelig domme pop-ups krijgen? Die zijn helemaal niet nodig en het forceert de werkzoeker om weer een extra (vermijdbare) klik met de muis te moeten maken. De terreur van een paar aartsluie programmeurs wordt afgewenteld op honderden werkzoekers. Een verstandige keuze…

Goed, ik klik op de knop Verzenden die natuurlijk als tekst Solliciteer of Solliciteren zou moeten hebben. Want dat is wat ik ga doen als ik op die knop klik. Ook Deloitte bleek niet in staat om de juiste tekst op een knop te krijgen.

Essent | Bedanktpagina na solliciatie

Fijn dat ik word bedankt voor mijn sollicitatie. Bij Deloitte hadden ze het nog over een ontvangsbevestiging… Verder is de tekst mager, vaag en onpersoonlijk. Daar kan Essent weer wat van Deloitte leren.

De e-mail
Natuurlijk krijg ik ook nog een e-mail en die ritselt werkelijk van de fouten:

imageWaar te beginnen:

 • Het Connexys e-mail adres?
 • De onvolledige titel van de e-mail?
 • De volledig foute aanhef?
 • Het ontbreken van een concrete termijn waarbinnen Essent naar mij gaat reageren?
 • Het ontbreken van contactmogelijkheden in de e-mail?
 • Het …

Jammer, allemaal heel jammer…

Conclusie
Tja, het begon prettig met die gegevensextractie, maar daarna ging het steil bergaf. Waarmee Essent duidelijk lager scoort dan Deloitte in dit drieluik.

Gelukkig is ook bij Essent bepaald geen sprake van griezeligheden in het online sollicitatieproces. De volgende keer ga ik bij TNO solliciteren. Zou het daar wel spoken?

Geef een antwoord

2 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Ruben:
  Ze mogen weekend vieren. Ik ben net klaar, vanavond kunnen die arme TNO recruiters lezen wat ik van hun sollicitatieproces vind. En dat wordt een slecht weekend voor die recruiters…

 • Ruben @ Freep
  says:

  Bij TNO werken ze inmiddels de hele dag hard om de boel aan te passen voordat jij met post komt…..niemand naar huis doorwerken!