Brunel verslaat Yacht

Naar aanleiding van de prima jaarcijfers van detacheerder Brunel meldde Het Financieele Dagblad gisteren dat Brunel marktaandeel heeft gewonnen op Yacht.

Althans – eigenlijk komt dat bericht van Brunel-topman Jan Arie van Barneveld zelve. Deze detacheringsnestor – in oktober hoopt hij zijn tienjarig topmannenjubileum te vieren – schuwt de pittigere citaten niet, ook niet als ze over concurrenten gaan.

Ditmaal liet hij weten dat zijn Brunel zijn aartsconcurrent, marktleider en Randstad-dochter Yacht afgelopen jaar heeft verslagen. De krant schreef het zo op:

Brunel is na Yacht de tweede gespecialiseerde detacheerder in Nederland. De marktaandelen liggen volgens Van Barneveld op respectievelijk 10% en 10% tot 15%. ‘We hebben in 2009 marktaandeel gewonnen op Yacht,’ stelt Van Barneveld, ‘want Yacht kromp ruim 10% en wij krap 10%.’

Blijkbaar weet ook Van Barneveld niet hoeveel Yacht precies omzet.

Yacht: een op de drie op straat
Yacht is al jaren marktleider in detachering. Maar hoe deze Randstad-dochter er precies voorstaat is volledig onbekend. Naar de omzet moeten we gissen, over de brutomarge weten we niets en zelfs hoeveel gedetacheerden Yacht plaatst en op de bank heeft zitten, maakt Randstad niet bekend.

Van dat laatste varieerden de schattingen in de hoogtijdagen (tot 2007) tussen 3.000 en 4.000 professionals in Nederland, maar zeker weten doet alleen directeur Peter Hulsbos. Randstad rapporteert slechts summier over de detacheringstak. Die informatie is vrijwel altijd onvergelijkbaar.

Brunel: een op de vijf op straat
Dit jaar meldt het net verschenen jaarverslag van Randstad het volgende over Yacht:

‘Daar de druk op het professionals-segment als geheel zich door 2009 heen voortzette, werd de headcount in de loop van het jaar met 32% teruggebracht.’

Een op de drie Yacht-professionals eruit – daarmee moeten we het doen. Dat zou betekenen dat het aantal Yacht-professionals in Nederland nu tussen de 2.000 en 3.000 schommelt. Ter vergelijking, in de Nederlandse markt bracht Brunel zijn headcount met 20%terug. Brunel Netherlands heeft 1.482 vaste gedetacheerden op de loonlijst.

Daarin heeft Van Barneveld zijn concurrent Yacht verslagen.

Geef een antwoord

3 Comments