Vacatures per regio: heel fijn!

Vacaturemonitor De afgelopen drie weken zijn vrijwel zonder uitzondering heel fijn geweest voor de Nederlandse regio’s. Het is vooral groei wat de klok slaat, met een gigantische sprong van Zuid-Nederland.

Hoewel nog niet alle regio’s boven de resultaten van vorig jaar uitsteken, is de trend positief. Want waar we vorig jaar vooral afgleden is dit jaar een omgekeerde beweging te zien. Ik hoop dat in de komende weken alle regio’s boven de score’s van vorig jaar uitkomen. Wie duimt er mee?

Dit is de grafiek voor de afgelopen drie weken:

Vacatures per regio: week 8 – 10 Vacatures per regio: week 8 – 10

In vergelijking met vorige week zijn dit de resultaten:

  • Zuid: +0,5%
  • West: 0,0%
  • Oost: +0,1%
  • Noord: +0,1%

Een reuzensprong van Zuid-Nederland bezorgt deze week een forse winst over vorige week. Want verder is het stilstand en kleine stijgingen wat de klok slaat. Met die sprong scoort Zuid-Nederland ineens aanzienlijk beter dan vorig jaar. Noord-Nederland is natuurlijk al maanden boven het niveau van vorig jaar.

Zuid- en West-Nederland zitten nog altijd ruim onder het niveau van vorig jaar en zijn daarmee de achterblijvers. Helaas zijn het wel twee grote achterblijvers en is de achterstand ook nog eens fors. West-Nederland ligt 0,6% achter op vorig jaar, Zuid-Nederland maar liefst 0,9%. Dat zijn forse verschillen.

Over het afgelopen jaar ziet het er zo uit: 

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Een prettig gezicht! Want waar vorig jaar om deze tijd de lijntjes allemaal naar beneden wezen is dat nu toch duidelijk omgekeerd. Met Noord-Nederland als meest opvallende, met een consequente stijgende lijn.

De dipjes van de overige drie regio’s lijken ook overwonnen, hoewel de uitslag in West-Nederland nog even op zich laat wachten. De sprong van Zuid-Nederland is in ieder geval duidelijk in beeld gebracht!

Verantwoording
CBS indeling die Nederland in een viertal regio’s opdeelt:

  • Zuid-Nederland: Noord-Brabant en Limburg
  • West-Nederland: Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland
  • Oost-Nederland: Overijssel, Gelderland en Flevoland
  • Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drente

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord