Wegener loopt snel leeg, stekker uit Spotajob

Logotype Wegener Wegener is volgens haar eigen persbericht: Tevreden over prestaties in crisisjaar. Een merkwaardige titel, maar de subtitel maakt alles duidelijk: Stevige kostenbesparingen vangen 82% van totale omzetdaling op.

Oftewel, Wegener is tevreden over de prestaties van het bedrijf om de kosten te reduceren. Tja, met een dergelijke creativiteit kan ik een slagaderlijke bloeding natuurlijk ook Old Faithful op tomatensap omschrijven.

En Wegener heeft last van meerdere, niet te stuiten slagaderlijke bloedingen:

  1. De omzet bij de huis-aan-huis bladen daalde met 15%.
  2. De omzet uit de digitale producten daalde met 16%; met name als gevolg van een daling van het aantal vacatureplaatsingen bij JobTrack en minder inkomsten uit bannering beduidend minder dan het aantal personeelsadvertenties in de gedrukte kranten.
  3. Advertentie-omzet bij de regionale dagbladen is in 2009 met 24% gedaald ten opzichte van 2008. Waarbij de omzet uit personeelsadvertenties met 53% daalde. Oftewel, de omzet is meer dan gehalveerd…

Met andere woorden, heel Wegener loopt leeg. Maar de grootste omzetmachine, papieren personeelsadvertenties daalt het hardst. En waar digitaal de boel moet opvangen is het ook daar huilen met de pet op.

Spotajob is leeg gebloed
Wegener heeft de stekker uit Spotajob gehaald. Een verstandige keuze. En een bevestiging van een van mijn voorspellingen: Online referral is dead. In Nederland ‘leeft’ nu alleen Friendhunter nog, maar eigenlijk is deze site ook al maanden een zombie.

Vreemd genoeg stelt Wegener dat in 2009 Spotajob is gestaakt, maar de site is nog altijd beschikbaar. Weer een stuk virtueel drijfhout waar iemand zich aan kan bezeren. We hebben Internet vuilnismannen nodig!

Nou, Wegener heeft weinig plezier beleefd aan de overname van Spotajob, medio 2008. Hoewel elk zinnig denkend mens natuurlijk nooit een euro in een online referral service zou steken. Maar ja, zijn uitgevers wel zinnig denkende mensen?

Tegelijkertijd maak ik me ernstige zorgen over de toekomst van het sociale netwerk Career-ID. Als er nog een toekomst is voor deze site. Want voor hetzelfde geld is ook deze site al ongemerkt virtueel drijfhout geworden.

Geef een antwoord

3 Comments