UWV WERKbedrijf: de cijfers

Logo en logotype UWV WERKbedrijf Het is vandaag een beetje een stil en saai cijferdagje. Want na het CBS is standaard UWV WERKbedrijf aan de beurt om haar blik op de Nederlandse arbeidsmarkt te geven. En over februari is dat de volgende:

Het aantal niet-werkende werkzoekenden (NWW) komt in februari 2010 uit op 526.900, dat is 6,8% van de beroepsbevolking

Een stijging van bijna 5.000 en dat is een forse afname ten opzichte van januari 2010 toen er nog meer dan 14.000 NWW’ers bij kwamen.

Het aantal lopende WW-uitkeringen is gestegen tot 329.000; zo’n 6.000 meer dan een maand geleden.

Hier wat cijfers over februari:

  • Er werden deze maand 45.400 vacatures ingediend, 10% meer dan in februari vorig jaar. Dat is een uitstekende ontwikkeling, zolang we maar niet vergeten dat vorig jaar de crisis in volle omvang toesloeg.
  • In de eerste twee maanden van 2010 zijn 6.900 ontslagaanvragen ingediend, 17,5% minder dan in dezelfde periode van 2009. Het aantal verleende ontslagvergunningen komt in deze periode uit op 4.700 en dat is weer 12% meer dan vorig jaar.

De arbeidsmarkt toont op dit moment dus een duidelijk gemixed beeld. Er lijkt weer leven te komen in de vacaturemarkt, en het aantal ingediende ontslagaanvragen neemt af. Tegelijkertijd loopt het aantal niet-werkende werkzoekenden en WW-uitkeringen nog altijd op.

De komende maanden zullen moeten laten zien of er daadwerkelijk sprake is van een ontluikende lente of dat we slechts getuige zijn van een interbellum.

Geef een antwoord