ING kijkt ook al in kristallen bol

Vandaag kwam ING met haar economisch maandbericht voor/over maart 2010. En ziedaar, ook ING heeft in haar kristallen bol gekeken en de ontwikkeling van de werkloosheid gezien. Net als het CPB. Maar het moet wel een heel andere kristallen bol zijn geweest, althans voor 2011:

 CPB en ING: Werkloosheid 2009 - 2011 CPB en ING: Werkloosheid 2009 – 2011

Dat is vreemd! ING voorziet dus een veel hogere werkloosheid (gemiddeld 7,2%) dan CPB (gemiddeld 6,5%) voor 2011. Nu is bekend dat CPB de impact van een recessie in het algemeen sterk onderschat, dus er is een redelijke kans dat ING gelijk gaat krijgen.

Dat is weer minder goed nieuws voor de arbeidsmarkt. Vooral omdat ING verwacht dat pas vanaf medio 2011 de werkloosheid weer af gaat nemen.

En dan is er nog de algemene verwachting van ING, waartegen dit ‘positieve’ scenario is opgesteld:

Hoewel niet krachtig, zet het economisch herstel door. De stemming onder producenten verbetert en de onzekerheid over de arbeidsmarkt neemt af. Dat is voor consumenten een reden om minder de hand op de knip te houden

Dus wat zou er met de arbeidsmarkt gebeuren als het economisch herstel niet door gaat zetten? Ik wil er niet eens aan denken…

Geef een antwoord