Nationale Vacaturebank pest kritische werkzoekers

Onderstaande e-mail ontving ik gisteren van Nationale Vacaturebank:

Nationale Vacaturebank | E-mail

Nu heb ik recent helemaal geen CV op Nationale Vacaturebank geplaatst, dus ik vraag me af waarom ik deze e-mail ontvang. Of wat Nationale Vacaturebank onder recent verstaat.

Verder is de e-mail stompzinnig als je bedenkt dat de nieuwe criteria standaard velden horen te zijn in elk profiel binnen een CV database. Maar daar gaat het me in dit geval niet om.

Want deze e-mail bevat een serie blunders die je af doen vragen of iemand bij Nationale Vacaturebank de links in de e-mail test voordat zo’n bulkmailing wordt verzonden.

Account aanmaken?
De grootste blunder is het scherm dat ik krijg te zien als ik op Update je CV klik:

Nationale Vacaturebank | Account aanmakenNee, het gaat niet om die bizarre visual van een onthoofde man met angstaanjagend grote hand. Het gaat om de primaire call to action: Account aanmaken. WTF? Ik had toch op de knop Update je CV geklikt? Dan verwacht ik toch om direct naar mijn CV te gaan of op een inlogpagina terecht te komen. Dom, heel dom.

En dan zijn er nog de linkjes waar bijna nooit iemand op klikt. Waardoor je in allerlei achteraf steegjes terecht komt. Om vervolgens te ontdekken wat een ongekende puinhoop Nationale Vacaturebank daarvan heeft gemaakt.

Het foutenfestival begint hier:

Nationale Vacaturebank | E-mail footer Dit is de footer van de e-mail en  hier zitten een hele serie linkjes.

Stuur naar wie?
De eerste waar ik op heb gedrukt is de Stuur naar een vriend knop:

Nationale Vacaturebank | Stuur naar een vriend

Ik verwacht dat mijn eigen e-mail programma zich opent, maar nee. Ik ga naar een webpagina (die overduidelijk niet van Nationale Vacaturebank is) waar ik allerlei gegevens moet invullen.

Wat een onzin! En dat niet alleen, ik kan hier geen privacy verklaring vinden. Maar er worden wel de nodige persoonlijke gegevens gevraagd…

En dit lijkt niets minder dan een e-mail phishing expeditie.

Overigens kan ik op de knop Doorsturen klikken zonder iets te hebben ingevuld, dus dat is wel weer komisch. Als antwoord krijg ik dan de mededeling: Uw e-mail is succesvol verstuurd. De vraag is natuurlijk: waar naar toe?

Uitschrijven van de e-mail list
Als ik op de knop Uitschrijven klik, krijg ik dit te zien:

Nationale Vacaturebank | Uitschrijven van e-mail list

Nou dat ziet er weer heel anders uit. En ook hier heeft nog nooit iemand serieus naar gekeken. Tenslotte hoeven we geen aandacht te besteden aan die sukkels die zich voor onze e-mails uitschrijven. Opgeruimd staat netjes…

Ik heb niet op de link Alles uitschrijven geklikt. Wel op de link Profiel bijwerken. En wat een verrassing… die link doet niets. Way to go!

Misbruik melden
Hoewel ik ondertussen met tranen in de ogen en een beverige linkerhand zit, ben ik niet van plan te stoppen tot ik alle links heb afgelopen. Dus ga ik nu deze link eens proberen:

Nationale Vacaturebank | Misbruik melden

Wat leidt tot het volgende webformulier:

Nationale Vacaturebank | Melding misbruik

Het formulier maakt melding van de mogelijkheid om me via de footer uit te schrijven, maar helaas, er staat niets.

Verder wordt mij gevraagd: Selecteer a.u.b. een

De leerling programmeur is wat vergeten, en niemand heeft ooit de moeite genomen om er naar te kijken.

Wat een droefenis…

 

 

 

Het privacy beleid
En dan is er nog het privacy beleid. Als je daar op klikt krijg je een webpagina waar geen enkele opmaak wordt getoond:

Nationale Vacaturebank | Privacy beleidTja, waarom zou je ook enige moeite doen voor de mensen die echt willen weten wat je nou met hun informatie doet…  Dit is overigens niet de privacy verklaring van Nationale Vacaturebank, want deze verklaring gaat alleen over e-mails. Vreemd…

Gelukkig heb ik altijd een voordeelpot anti-depressiva naast mijn laptop staan als ik wervings- en vacaturesites test. Helaas trillen mijn handen ondertussen zo erg dat ik moeite heb de kindersluiting te doorbreken. Na vijf minuten ademhalingsoefeningen lukt het me eindelijk. Uit pure frustratie werk ik er meteen twee naar binnen.

De PDF versie van de e-mail
Ik heb nog net voldoende energie voor een laatste link; de Print/PDF versie. In de PDF die na een half uur wordt geopend zie ik tot mijn verbazing de volgende serie knoppen:

Nationale Vacaturebank | PDF, footer

Inderdaad; een extra knop: uw profiel. Die stond niet in de e-mail.

O ja, gewoon uit verveling drukte ik in de PDF nog even op de knop Uitschrijven. En wat zie ik?:

Nationale Vacaturebank | Uitschrijven

Ja, de opmaak is heel bijzonder; maar daar gaat het hier niet om. Toen ik in de e-mail op de knop Uitschrijven kreeg ik een totaal andere webpagina te zien (zie Uitschrijven van de e-mail list). En wat is het verschil tussen Uitschrijven en Alles uitschrijven? Wat een ongekende teringzooi maakt Nationale Vacaturebank er van!

Van de dokter mag ik niet meer dan drie pillen per test nemen; dus ik moet er mee stoppen. Maar ik ben er zeker van overtuigd dat ik nog meer troep had kunnen vinden. Brrr…

Conclusie
Als je bij Nationale Vacaturebank aan de achterkant van de maan beland is het inderdaad pikkedonker.

De site neemt geen enkele moeite om ook de nieuwsgierige of privacygevoelige gebruiker op een fatsoenlijke en consistente manier te bedienen. En geeft daarmee de boodschap dat gebruikers die iets meer willen weten niet welkom zijn.

Recent riep Quintin Schevernels via Twitter op tot suggesties om de ervaring voor werkzoekers te verbeteren; in het kader van project San Diego. Nou, dit is er eentje. Laat de gebruikerservaring nooit breken. In welk steegje dan ook! Da toont respect voor de werkzoeker. Of verdient de site hun geld niet dankzij die werkzoekers? Nou dan!

Geef een antwoord

2 Comments