Randstad heeft niets met vacaturesites

image Gedurende vele jaren hebben uitzenders een haat/liefde verhouding met vacaturesites gehad. Maar als het jaarverslag van Randstad over 2009 enige voorspellende waarde heeft voor de uitzendbranche is er binnenkort helemaal geen relatie meer:

As changing web traffic patterns involve more direct routing through the search engines rather than through intermediate sites such as job boards and content portals, we have improved our presence significantly.

Oeps…

Randstad geeft haar Euro’s dus aan SEO en SEM in plaats van aan vacaturesites. Dat is zonder enige twijfel een kostenafweging. Maar ook een signaal aan vacaturesites dat het huidige business model niet langer houdbaar is.

Grote vacatureleveranciers zijn van levensbelang voor vacaturesites binnen het model waar een volume aan vacatures belangrijker wordt gevonden dan de kwaliteit van de vacatures. Uitzenders zijn de grootste vacatureleveranciers en daarmee cruciaal voor vacaturesites. Maar als de overweging van Ranstad door andere uitzenders gevolgd gaat worden is het een doodsteek voor het volume model.

Tegelijkertijd dwingt het vacaturesites om na te denken over performance-based business modellen. Een goede zaak, want hiermee dienen vacaturesites te evolueren naar meer dan slechts een elektronisch plakbord. En niet alleen een responsegarantie te bieden maar hopelijk ooit een response met kwalititeitsgarantie. Technisch is het allang mogelijk, luiheid en arrogantie maken dat vacaturesites dit nog altijd niet voor elkaar hebben. Vacaturesites hoeven slechts naar het papieren medium te kijken om te weten wat daar de consequenties van kunnen zijn…

Geef een antwoord

6 Comments