Ik wil helemaal niet nadenken over mijn pensioen!

Een paar dagen geleden kreeg een persbericht van Unique binnen met de veelzeggende titel ‘Werknemer schuift pensioenproblematiek voor zich uit’. Mijn eerste reactie? Ik snap het wel. Je pensioen, dat is iets waar je niet over na wilt denken. Tot het zover is.

“Wanneer de pensioenproblematiek nijpend wordt en er pensioengeld te kort is, zouden jonge Nederlandse werknemers het liefst langer doorwerken na hun pensioenleeftijd. Dertig procent geeft aan de voorkeur te geven aan deze oplossing.” Deze conclusie trekt Unique uit een online onderzoek onder hun doelgroep. Zij vroeg 550 respondenten met een gemiddelde leeftijd van 32 jaar naar hun antwoord op de vraag: Als er straks pensioengeld tekort is, welke oplossing heeft dan jouw voorkeur? Een groot aantal van de respondenten heeft echter geen mening over deze problematiek.

Nu is dat niet opvallend. Ik gaf al aan dat ik ook liever niet over mijn pensioen nadenk. Maar het is ook problematisch. 34 procent geeft aan het pensioen nog een ‘ver-van-mijn-bed-show’ te vinden. Die 34 procent krijgt het nog lastig straks. En uit een onderzoek van de Iowa State University blijkt dat het verlies van controle een belangrijke bron is van neerslachtigheid, evenals zorgen en angst.

Uit hetzelfde onderzoek (via nu.nl) blijkt dat een succesvolle carrière gelukkig maakt, ook en vooral op de lange termijn. Juist, wanneer wij allemaal opaatjes en omaatjes zijn. “In een onderzoek van de Iowa State University zijn 158 honderdjarigen gevraagd naar hun bronnen van geluk en voldoening. Tevreden terugkijken op het leven en zelfs een klein individueel succesje in de carrière leek een direct verband te hebben met geluk.”

Nu kun je menen dat deze oudjes allemaal hartstikke dement zijn en de promoties er maar bij verzinnen, maar toch… Het zet een mens aan het denken! Ik ga maar rap het één en ander regelen, zodat ik later onbezorgd van mijn oude dag en geniale carrière kan genieten! Dat is, als ik ooit kan stoppen met werken.

Geef een reactie