UWV heeft EUR 3,5 miljard tekort

RvB UWVHet saldo van baten en lasten van UWV valt over 2009 extreem negatief uit; tegenover baten van EUR 20 miljard staan lasten van ongeveer EUR 23,5 miljard. Oftewel, UWV heeft EUR 3,5 miljard meer uitgegeven dan het heeft ontvangen.

Elk normaal bedrijf zou dus allang met de poten omhoog liggen; maar het UWV meldt met droge ogen het volgende in haar jaarverslag:

In die moeilijke omstandigheden hebben we het beste in onszelf naar boven gebracht. Dankzij de geslaagde fusie met CWI hebben we ruim een kwart miljoen mensen aan het werk geholpen, ruim meer dan verwacht. Dat vervult ons met trots.

Is het niet fantastisch om ongelimiteerd uit de ruif van de belastingbetaler te kunnen graaien en tegelijkertijd te kunnen stellen: In de afgelopen vier jaar hebben we een aanzienlijke besparing gerealiseerd op onze uitvoeringskosten.

Het uitvoeringsapparaat van UWV bestaat uit bijna 18.000 medewerkers. Personeelskosten: EUR 1,5 miljard. Verder zijn de automatiseringkosten (voor onder meer het vernieuwde Werk.nl…) toegenomen van EUR 288 miljoen naar EUR 324 miljoen.

Hoera! Lang leve de bureaucratie. Laten we eens beginnen met het uitbesteden van Werk.nl naar de commercielen. Kijken of we die vloedgolf aan personeel op de “Werkpleinen” eens kunnen terugdringen.

Geef een antwoord

5 Comments
 • Maria Berns
  says:

  Ik kan me in de reacties van vorige mensen wel vinden. Er is behoorlijk wat te verbeteren bij het UWV. Uiteraard de goede medewerkers ‘op de vloer’ niet te na gesproken.

  Als ‘ervaringsdeskundige’ heb ik een boekje over geschreven over mijn tijd als WW’er, WerkWillende wel te verstaan. Misschien aardig voor mensen uit de politiek om het eens te lezen…
  (En heel snel van dat wachtgeld af… )

  Maar nu de vraag: hoe verder? Wie gaat het beter doen? Tips van iemand…? Met groet, Maria

  http://www.belevenissenvaneensollicitant.nl/blog/80-maria-bij-business-news-radio-bnr

 • Nico
  says:

  Ik loop aardig tegen de 60 jaar en al een poosje werkzoekend. Dat is best vreemd, want ik ben hoog opgeleid, heel intelligent, gezond, en uiterst werkwillend.
  Over het UWV-werkbedrijf heb ik een gefundeerde mening gekregen, als ervaringsdeskundige. Daar gaat-ie:
  – nepvakatures. Bij nabellen van de gestuurde vakatures, blijken deze uitsluitend bestemd te zijn voor de jongere werkzoekenden. Nu heeft het UWV-werkbedrijf op zijn site het over zijn ROL als bemiddelaar, het bij elkaar brengen van vraag en aanbod van werk. Deze rol wordt dus niet goed vervuld, omdat de match feitelijk niet kan bestaan;
  – tijdsverspilling. Soms lijkt een vakature geschikt. Dan kun je als klant een nummer bellen. Dat blijkt van het UWV zelf te zijn. De betreffende persoon is er dan niet. Er wordt een terugbelbelofte ingevoerd. Er wordt niet teruggebeld. Voor de regering is het net, alsof men heel veel werk verricht met dat heen en weer bellen. Maar het levert helemaal niets op. Ik heb meegemaakt, dat de terugbeller vertelde:”Meneer, de vacature waarvoor u belde is alleen voor jongeren. Maar dat mogen we niet op de site vermelde, want dat is discriminatie”.
  Ik noem dit: boerenbedrog.
  – interne gerichtheid. De beambten bij het UWV zijn er alleen voor zichzelf. Klantgerichtheid is er niet. Ze jagen de klanten weg, immers die ‘kosten’ alleen maar geld, door uiterst onvriendelijk te doen;
  – opwekken van demotivatie. Door het zinloos heen en weer gebel, het vruchteloos nabellen van nepvakatures, het aanhoren van het bitchy gedram: “U moet solliciteren!”. Terwijl men zelf helemaal geen vakatures stuurt, raak je als klant onwijs gedemotiveerd. Iedere psycholoog kan je uitleggen waarom;
  – zolang de missieverklaring en de rollen, zoals beschreven op de site van het UWV-werkbedrijf, geen wettelijke status hebben, kun je er als klant geen aanspraak op maken. En zo heeft het bedrog, dat UWV-werkbedrijf heet, een juridische status, waar wij nog niet zo gauw van af zijn.
   
   

 • jolande de Ruyte
  says:

  Ach, t verbaast me niks:

  Als ik aan het UWV denk, dan denk ik eerst aan verkwisting
  * wie herinnert zich nog die absurde verbouwingskosten voor het pand Sloterdijk?
  * Terugkerende en geldverspillende naamsveranderingen
  *Reintegratietrajecten die hun geld absoluut niet waard zijn en waar Kassa al diverse malen onderzoek naar heeft gedaan en toch blijven ze maar bestaan
  * een debable ivm automatiseringsproject: strop 87 miljoen

  en ook hier zullen wel de nodige “spookambtenaren”werken…maar die komen vast niet in de balans voor.

 • Joost
  says:

  Wow.. dat is dus 10% van wat we de komende jaren structureel moeten bezuinigen he.. Is er een politieke partij die het downsizen van deze toko op de agenda heeft?