AFM onthult USG-Vediordeal

Gisteren deelde de Autoriteit Financiële Markten de definitieve boete uit aan Randstad. Vanwege onregelmatigheden bij de overname van Vedior eind 2007 moet Randstad het bedrag van EUR 96.000 betalen – ook in hoger beroep. Weinig schokkend nieuws: die luttele ton in euro’s kan het miljardenconcern wel lijden. In deze pdf staat het oordeel, met een korte reconstructie van de overnamegesprekken tussen Vedior en Randstad.

En dat is altijd leuke informatie. De beurswaakhond heeft fraaie inside-informatie gekregen over hoe de deal tot stand kwam. Helaas zijn alle saillante fragmenten met zwarte blokken in het pdf’je weggekalkt.

Alle leuke fragmenten? Nee. Zo vonden wij dit fragment op pagina 5:

Fragment uit Beslissing op bezwaar

Ziet u ‘m? Drie zwarte blokjes en op de plek waar een vierde blokje had moeten staan, staat USG.

Plaats datzelfde USG op de plek van de andere zwarte blokjes en de zin gaat leven: de bestuurstop van USG en Vedior hadden een bespreking. Met als doel een overname. Het is een tikkeltje vreemd, dat dit feit vermeld staat in een vonnis waarmee de AFM een boete uitdeelt aan de grote concurrent Randstad.

Niettemin bevestigt de beurswaakhond hiermee dat met USG People over een leuk dealtje wel te praten valt. Vorig jaar meldde een woordvoerder van Alex Mulder in FEM nog dat er ‘van formele onderhandelingen tussen USG en Vedior […] nooit sprake [is] geweest.’ Hoe ‘formeel’ de besprekingen waren, onthult het document niet, wel noemt de AFM dit koffieuurtje van de USG- en Vedior-top een ‘overnamegesprek’. Sterker nog: de laatste van deze ‘overnamegesprekken’ (nota bene meervoud) had plaats, twee weken en een dag voordat Randstad Vedior alsnog schaakte.

Op die dag, 15 november 2007, hebben Ron Icke, Rob Zandbergen en de ‘legal counsel’ van USG People een bespreking met Vedior-CEO Tex Gunning en CFO Frits Vervoort. Die ‘legal counsel’ is ofwel huisjurist en corporate vice-president Albert-Jan Jongsma, ofwel een extern ingehuurde advocaat ofwel een eufemistische benaming voor grootaandeelhouder Alex Mulder.

Waarover het vijftal sprak, onthulde zakenblad FEM vorig jaar al. Nu bevestigt de AFM deze gesprekken nog eens door te verzuimen deze drie lettertjes zwart te maken. Waarvoor dank!

Geef een antwoord

3 Comments