Breaking news: Vacatures in maart

sad Maart 2010 ligt achter ons en daarmee is ook het eerste kwartaal van 2010 alweer geschiedenis. Het betekent verder dat we de balans op kunnen maken van de ontwikkeling van het vacaturevolume.

Ten opzichte van maart 2009 zakken we dit jaar bijna 15% in; een heel slecht resultaat. Maar maart 2009 was een maand met een relatief hoog aantal nieuwe vacatures (zo’n 155.000), dus dat verzacht de pijn wel een beetje.

In een grafiek ziet het er voor de maand maart over de afgelopen 3 jaar zo uit:

Aantal vacatures in de maand maart, 2008 – 2010

Aantal vacatures in de maand maart, 2008 – 2010

Ten opzichte van maart 2008 is de daling van het vacaturevolume bijna 26%. Meer dan een kwart van het aantal vacatures in maart 2008 is in maar 2010 dus verdampt. Dat zijn ruim 45.000 vacatures. Meer vacatures dan op dit moment op Nationale Vacaturebank en Monsterboard samen staan!

Overigens staat het eerste kwartaal van 2010 er nog iets slechter op:

Aantal vacatures in het eerste kwartaal, 2008 – 2010

Aantal vacatures in het eerste kwartaal, 2008 – 2010

In dit geval is de daling van het vacaturevolume ruim 28%; een reductie van 1450.000 vacatures. Ik geloof dat ik een beetje misselijk wordt.

Vacature jaarvolume 
Door het aantal nieuwe vacatures over de afgelopen 12 maanden bij elkaar op te tellen krijg je een getal dat is gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

Door dit iedere maand te doen krijg je dus een beeld van het aantal nieuwe vacatures in de tijd; waarmee een proxy voor de gezondheid van de economie wordt verkregen.

Een daling in het aantal vacatures suggereert een op handen zijnde afkoeling van de economie; een stijging laat een opwarming van de economie zien.

En dat geeft het volgende beeld:

Jaarvolume nieuwe vacatures mei 2008/ apr 2009 – apr 2009/ mrt 2010

Jaarvolume nieuwe vacatures mei 2008/ apr 2009 – apr 2009/ mrt 2010

Als iemand een herstel ziet, laat hij/zij het dan even weten. Want ondanks al het positieve gekrakeel in de media over een aantrekkende economie is er volgens het vacaturevolume geen enkele sprake van enig herstel. Een vrijwel kaarsrechte lijn naar beneden is namelijk een sterke indicatie van krimp.

We zakken door in de richting van 1.500.000 nieuwe vacatures op jaarbasis; en tenzij ik me sterk vergis gaan we ook nog onder die grens zakken. En dan te bedenken dat we ooit begonnen met een jaarvolume van 2.100.000…

Geef een antwoord

8 Comments
 • Robert
  says:

  @ marc
  Ik had ook niet anders verwacht, de vraag is hoe er in 2008 om werd gegaan met doublures tov nu. Destijds moet een partij 6 kanalen inzetten om een vacature vervuld te krijgen, in sommige gevallen staan ze nu op de stoep en hoeft er helemaal geen externe communicatie worden ingezet.
  Dan vraag 2 tellen uitingen van w&s ook mee? Zo ja kan het zijn dat ze van 3 volume contracten terug zijn gegaan naar 2 kanalen? Gaan die partijen zich meer focussen op kwalitatieve posts dan de kwantitatieve postings? 

  Hoe realistisch is het getal van 2 miljoen vacatures op jaarbasis? Dat is 1 vacature per jaar op 8 personen, waarom is er dan in vredesnaam werkloosheid?  en zo kan ik nog wel even door gaan….

 • Marc Drees
  says:

  @Jacco:
  Wat jij kan zien is een grafiek die het verloop over 52 weken laat zien. Als je daarin trends kan zien zal je wel kattenogen hebben, maar trends zonder seizoensinvloed zijn hierin niet te onderkennen. Het is daarom goed om niet alleen naar de plaatjes te kijken, maar ook echt te lezen.

 • Marc Drees
  says:

  @Robert:
  De gemeten bronnen zijn sinds 2008 alleen maar toegenomen. Daarmee zou de gesignaleerde daling objectief gesproken dus nog groter zijn als in 2008 dezelfde omvang aan gemeten bronnen zou zijn gespiderd.

 • Jacco Valkenburg
  says:

  Hoe kan het dat jij een daling waarneemt van 15% in de cijfers van Jobfeed (waar dit allemaal op is gebaseerd volgens mij) terwijl als ik op hun website ga kijken, http://jobfeed.nl, ik geen daling zie bij de nieuwe unieke vacatures??
  Ik meen zelfs meer directe werkgevers vacatures te zien.

 • Frits Bom
  says:

  Je zou bijna hopen dat het een 1 april grap is…

  Maar ook als ik kijk naar onze binnenkomede vacatures, moet ik helaas constateren dat het beeld klopt…