Print moet zo snel mogelijk sterven

graveDe afgelopen week heeft mij ervan overtuigd dat de huidige krantenuitgevers ten dode zijn opgeschreven. Hun afhankelijkheid van the powers that be alsmede advertentie inkomsten is zo groot dat eerlijke en objectieve berichtgeving via kranten niet (langer) mogelijk is.

De reden voor deze mening? Een dubbele en massieve fraude in de markt van edelmetalen; je weet wel, goud, zilver en zo. Die in geen van de massamedia tot op dit moment is vermeld.

Marktmanipulatie door JP Morgan Chase
Allereerst is er de klokkenluider Andrew Maguire, een handelaar in edelmetalen, die exact de koersontwikkeling van zilver wist te voorspellen na de bekendmaking van de werkloosheidscijfers van februari in de VS. Kon Maguire in de toekomst kijken? Nee, maar hij wist wel wie (JP Morgan Chase) de markt manipuleerde en op welke manier. Een manipulatie die individuele beleggers miljarden lichter maakt, en de bank(en) miljarden rijker.

Hoeveel goud?
En dan is er nog de London Bullion Market Association (LBMA) waar in goud wordt gehandeld. Tenminste… als je hier een kilo goud koopt is de feitelijke tegenwaarde in goud slechts 10 gram! Via de LBMA wordt jaarlijks voor $ 5.400 miljard per jaar aan goud verhandeld. Maar als alle kopers van dit goud ook daadwerkelijk het fysieke metaal in hun bezit zouden willen hebben is er slechts 1/10 van de werkelijk benodigde hoeveelheid goud beschikbaar.

Met andere woorden; een bank run op de LBMA zou deze markt laten crashen en de beleggers met honderden tot duizenden miljarden verlies opzadelen. En de wereldeconomie laten instorten op een manier waarbij 2008 als een kleine economische dip de geschiedenis in zal gaan.

Oorverdovende stilte
Beide berichten betreffen een fraude die vele, vele malen groter is  dan het piramidespel van $65 miljard van Bernie Madoff. Desondanks zijn beide berichten nog altijd in geen enkele grote krant verschenen. Niet in de VS, niet in Europa, nergens. De berichten lijken daarmee niet te bestaan.

Enkele jaren geleden was de kous daarmee af geweest. Maar met de ongebreidelde groei van Internet als ‘nieuwszender’ is dat niet langer mogelijk. Dit soort nieuws spuit via allerlei microkanalen naar de oppervlakte. Waar het steeds zichtbaarder wordt. Waardoor de massamedia het uiteindelijk niet langer kunnen negeren. Maar zover is het met deze berichten nog niet.

Kranten betrouwbaar?
The powers that be willen de krant redden. Zo zei Obama niet al te lang geleden: a government without newspapers, a government without a tough and vibrant media of all sorts is not an option… Ja, ja. Laat dat tough maar achterwege. En vibrant is de krant al jaren niet meer.

Kranten moeten politici te vriend houden als ze tenminste primeurs willen blijven krijgen. En dan zijn er de grote adverteerders. Zoals banken… Die daarmee eveneens de loyaliteit van de uitgevers kopen.

En diezelfde uitgevers moeten garant staan voor een eerlijke en objectieve berichtgeving? Laat me niet lachen! De krant in haar huidige incarnatie dient te sterven. Hoe eerder, hoe beter. Om objectieve berichtgeving tenminste wel een eerlijke kans te geven. Want met de huidige machtsverhoudingen gaat dat met de krant nooit en te nimmer meer lukken. Nou moeten we alleen nog iets verzinnen om de vis mee in te pakken…

Geef een antwoord

2 Comments