Bezuinigen? Kijk eens naar UWV

Brede heroverwegingen Na maanden puzzelen zijn de ambtelijke werkgroepen van de Brede Heroverwegingen met hun rapporten naar buiten gekomen. En het is een fraaie waaier aan suggesties om ons allen te laten opdraaien voor het gebrek aan adequaat toezicht door enkelen.

Ik wil mijn maatschappelijke verantwoordelijkheid in deze donkere tijden niet uit de weg gaan. Daarom kom ik met een suggestie die de omvang van UWV (WERKbedrijf) kan terugbrengen en tegelijkertijd de effectiviteit van deze toko aanzienlijk kan verbeteren. En zo massieve kosten besparen.

De bestaansreden
UWV WERKbedrijf vervult een bemiddelingsrol binnen de Nederlandse arbeidsmarkt. Zij heeft als taak om de transparantie op de arbeidsmarkt te verbeteren, en de schadelast voor de BV Nederland te verlagen.

De werkelijke situatie
De manier waarop UWV WERRKbedrijf dit invult, staat al jaren garant voor een diepe depressie bij iedereen die zich iets van de arbeidsmarkt aantrekt. Het geldverslindende kantorennetwerk en de gebruiksonvriendelijke vacaturesite Werk.nl maken van UWV WERKBedrijf niet alleen zeer kostbare maar ook nog eens een bijzonder inefficiente uitvoeringsorganisatie. Overigens valt dit alles in het niet vergeleken met UWV; de ‘moeder’ van het WERKbedrijf. De inefficiency van deze organisatie is de belangrijkste aanleiding voor een tekort van EUR 3,5 miljard in 2009. Hoewel een volstrekt hersenloze Raad van Bestuur ons anders wil doen laten geloven.

Maar goed, genoeg complimenten. Kritiek zonder alternatief is te makkelijk. Wat kan er worden verbeterd? Nou, laten we eens kijken naar het groeiende aantal niet-werkende werkzoekenden (NWW’ers). Waarvan een aanzienlijk deel een WW-uitkering ontvangt. Hoe kunnen we al deze mensen helpen zo snel mogelijk een nieuwe baan te vinden zonder al die overbelaste ambtenaartjes en burn-out te laten krijgen?

Het kader
Even denken. Zou technologie een handje kunnen helpen. Hmmm… misschien. Eerst eens kijken wat UWV zoal op dit gebied in de kast heeft liggen:

 1. UWV (WERKbedrijf) heeft een match-engine (ELISE) in huis
 2. UWV (WERKbedrijf) heeft de gestructureerde profielen van NWW’ers in een database zitten
 3. UWV (WERKbedrijf) heeft gestructureerde profielen van vacatures in een database zitten
 4. UWV (WERKbedrijf) kan de profielen van NWW’ers en vacatures kunnen matchen

Dat is mooi. Maar wat kunnen we daar nou mee? Nou, laten we eerst eens kijken naar wat NWW’ers hebben en kunnen. Daarvoor doe ik de volgende aannames:

 1. NWW’ers willen in overgrote meerderheid graag een baan
 2. NWW’ers hebben in overgrote meerderheid een e-mail adres
 3. NWW’ers weten niet altijd hoe ze online naar vacatures moeten zoeken
 4. NWW’ers weten niet altijd waar ze online naar vacatures kunnen zoeken
 5. NWW’ers weten niet altijd hoe ze on- en offline moeten solliciteren

En dan heb ik nog een laatste aanname: vrijwel alle beschikbare vacatures zijn online te vinden.

Het plannetje
Verdraaid! Ik voel een fraai en listig plannetje opkomen. UWV (WERKbedrijf) lijkt namelijk alle technologische componenten te hebben om een fantastische service op te zetten voor werkzoekers. Een service die uitgaat van de behoeften en mogelijkheden van werkzoekers.

Laten we eens stapsgewijs doornemen wat UVW zou kunnen doen:

 1. Ervoor zorgen dat alle vacatures uit heel Nederland in haar database als gestructureerde profielen worden opgeslagen. En elke dag worden ververst. Zonder dat werkgevers of intermediairs hier iets aan hoeven te doen.
 2. Ervoor zorgen dat NWW’ers heel eenvoudig hun profiel kunnen aanmaken. Of kunnen laten genereren (via een online profiel of via extractie technieken).
 3. Elke avond alle vacature en werkzoeker profielen met elkaar matchen. Waarbij dat matchen wel iets beter mag (en zeker beter kan) om ervoor te zorgen dat werkzoekers ook
 4. NWW’ers met een werkloosheidsuitkering tweemaal per week passende vacatures (e-)mailen, in combinatie met een voorbeeld sollicitatiebrief en motivatie voorbeelden.

Nog mooier
Zijn NWW’ers met een werkloosheidsuitkering niet binnen enkele weken weer aan het werk dan kan de intermediaire wereld (bureaurecruiters, uitzenders) aan het werk worden gezet. Een simpele clearing house constructie kan ervoor zorgen dat NWW’ers aan de juiste intermediair worden gekoppeld en dat de intermediair op basis van succesfee aan de slag gaat.

De UWV (WERKbedrijf) kantoren richten zich uitsluitend om die NWW’ers die niet in staat zijn om op bovenstaande manier van werk naar werk kunnen woden geleid. Hoewel naar mijn idee ook daar de intermediaire wereld een uitstekende rol zou kunnen vervullen.

Nog, nog mooier
Wat nog veel mooier zou zijn is als UWV WERKbedrijf de technologie toegankelijk zou maken voor alle vacaturesites. Waardoor Werk.nl kan worden opgeheven en de achterliggende technologie in een clearing house constructie voor alle intermediairs toegankelijk wordt. De overheid in een faciliterende en controlerende rol; de intermediaire wereld in een uitvoerende rol.

Maar…
Ohhh, wat zou dit mooi zijn. En efficient. En goedkoop. En om al die redenen niet uitvoerbaar. Want wat moeten we dan met al die ambtenaren? En met die hersenloze aandoen? Nee, laten we ze gewoon lekker een paar miljard euro per jaar laten verbranden. Op onze kosten.

Geef een reactie

11 Comments
 • Cil
  says:

  Marc, het zal zeker allemaal beter kunnen.
  Maar, doe mij een plezier en begeef je eens als sollicitant (gevingeerd werkloos) op de arbeidsmarkt (daar heb je het hele UWV niet voor nodig, want dan kom je zeker niet aan de bak). Waar je dan tegenop loopt? Een hopeloze leeftijdsdiscriminatie van alles boven de 40 jaar. Niet belangrijk?: laat dat nu net het overgrote deel zijn wat in de bakken van het UWV zit. En deze mensen willen echt werken hoor, alles beter dan een armoe WW-uitkering. Heb je daar ook zo’n kant en klaar oplossingkje voor?

 • DaveC
  says:

  Helaas wordt momenteel het UWV geinfiltreerd door marktpartijen als bijv. ‘Randstad’ die er graag een uitzendburo van willen maken… met name het ‘UWV WERKbedrijf’.
   
  UWV en UWV WERKBedrijf zijn 2 aparte statussen / bedrijven.
  UWV = uitvoeringsinstelling ‘WERKNEMERS’ verzekeringen (niet van werkgevers en private marktpartijen en uitzendburo’s) Zelfs de politiek heeft hier niets over te zeggen. Dit is een ‘convenant’ tussen werknemers – vakbonden en werkgevers.
   
  UWV-WERKBedrijf is het vroegere CWI, de vroegere Arbeidsburo’s.
   

 • DaveC
  says:

  Het ‘WERKbedrijf’ daarentegen is een geduchte ‘PUBLIEKE CONCURRENT’ voor Private Re-integratie en Recruitmentbedrijven.  Recruitmentmatters tracht het UWV ‘onterecht’ in de zeik te zetten. Hoe zit het in elkaar ?
  Het is logisch dat dit artikel het UWV de grond in tracht te trappen.
  Dit is een opinie-ondermijnend artikel. Het UWV heeft haar zaakjes op orde en heeft in mijn leven, waar ik van het UWV gebruik van heb moeten maken, nog nooit… geen enkele fout gemaakt.
  En ik ben altijd netjes te woord gestaan. Gewoon keurig netjes informeren, overleggen, desnoods keurig corresponderen en altijd zijn dingetjes opgelost of later opgelost. Nee, prima en ben blij dat er nog een UWV is !!
   
  Dat de media graag het UWV ziet verdwijnen heeft te maken met dat rechtse partijen de media in hun zak hebben. Dik bonusverdienende managers willen ‘nog meer cash’ en slavernij dus weg / korter die WW.
   
  Dan moeten ze wel – hoor ik ze hardop denken. Dit artikel draagt daartoe bij aan de onterechte ondergraving van het UWV. Onterecht disproportioneel en misinformatie !!
  UWV verricht goed werk !! Wil dat even kwijt hierzo…

 • Marc Drees
  says:

  @Jorgen:
  Het vernieuwde Werk.nl is helaas geen stap in de goede richting. Was het maar waar. Het maakt me oprecht treurig als ik het volstrekte gebrek aan gebruiksvriendelijkheid zie als gevolg van de terreur van het grid. De werkzoeker is in ieder geval niet vertrekpunt van het vernieuwingstraject geweest, hoewel dit ongetwijfeld wel veelvuldig met de mond beleden zal zijn.
   
  Verder zoek ik de verbeteringen niet exclusief in de technische hoek maar geef slechts aan dat alle technische componenten al aanwezig zijn om het veel beter te doen. Oftewel, er hoeven geen grote uitgaven te worden gedaan. Een samenwerking met marktpartijen die grote brokken naadloos van UWV (WERKbedrijf) kunnen overnemen zorgt in ieder geval voor een aanzienlijke verlaging van de kosten die op het overheidsbudget drukken.
   
  Laat de overheid de infrastructuur faciliteren (denk: snelwegen). En laat de marktsector de diensten daarop aanbieden. Alles wat met werk te maken heeft binnen UWV kan zich daar dan op inschrijven. Want zij zullen wel op zoek moeten naar een nieuwe werkkring. Of hiermee het gapende gat bij UWV van EUR 3,5 miljard kan worden gedicht zal de toekomst uitwijzen. Maar het gat zal in ieder geval een stuk minder groot worden.

 • Jörgen Zegel
  says:

  @Mark en @Daniël, het kan en het gáát beter.
  Inderdaad lezen ook UWV’ers deze discussies. Natuurlijk kan de dienstverlening en doelmatigheid altijd beter. Wellicht niet volmaakt, maar stappen in de goede richting zijn onder andere:
  * het vernieuwde werk.nl
  * de werkm@p waarmee werkzoekenden zelf via hun pc aan de slag kunen
  * proef met virtuele WERKm@arkt en e-coaching voor hoger opgeleide werkzoekenden.
  Ik ben wel benieuwd hoe tegen de kostenreductie van UWV tijdens de mega reorganisaties en wetswijzigingen wordt aangekeken.  Welke publieke of private organisatie heeft meer bezuinigd en werkt efficiënter dan UWV?
  Verdere verbetering zoekt Mark wel exclusief in de technische hoek, waarbij dienstverlening in de intermediaire wereld wordt gezocht. Maar waarom denkt Mark dat alle vacatures nu niet op werk.nl staan? En hoe zijn verwijzingen naar spookvacatures die nu  op werk.nl staan te voorkomen?
  Beter gebruik van informatie en techniek, maar ook betere samenwerking tussen publieke en private partijen lijken mij perspectief te bieden voor werkzoekenden.

 • Dirk Goossens
  says:

  @Marc: het lijkt makkelijker het schip de wal te laten keren.
   
  Stages worden perfect ontsloten via stagemarkt.nl. Alle aanbieders, alle stages, gestructureerde profielen, koppelingen met relevante openbare bronnen….
   
  Vacatures verbieden en vervangen door stages.  De infrastructuur  ligt er al, looneisen zijn geen probleem meer, recruiters zijn niet langer nodig, de voordelen zijn immens!

 • Marc Drees
  says:

  @Daniel:
  Maak je geen zorgen, UWV medewerkers lezen dit, ondanks de ongekende hectiek op de kantoren… Helaas is de Raad van Bestuur te oud danwel te onbekend met de materie om er ook maar een zinnige gedachte over te hebben. Anders dan het op voorhand afwijzen. Omdat ze te oud danwel te onbekend zijn met de materie.

 • Daniël Rijswijk
  says:

  Borrelt bij mij de vraag op of er hier op recruitmentmatters ook UWV mensen aanwezig zouden zijn die dit weleens kunnen lezen? en dan er ook nog iets mee doen?
  Hmm, let’s wait and see…