Afslankoperatie Randstad-rvc

Willem Vermeend Randstad slankt zijn raad van commissarissen af. Sinds de overname van Vedior in 2008 hebben al twee commissarissen het veld geruimd. Vorig jaar vertrok voormalig Stork-topman Jan Hovers als commissaris, nadat zijn derde en laatste termijn was afgelopen.

En vorige week stopte oud-minister Willem Vermeend geheel onverwacht. Dat is vreemd – zijn termijn hield pas in 2011 op. En dat was nog maar zijn tweede. Volgens de corporate-governance regels van Randstad kon Vermeend nog zeker vijf jaar mee. Wij spraken de oud-minister van Sociale Zaken over het staken van de meest prestigieuze van zijn bijbaantjes.

Raad van negen
Vermeend is een van de politici die zich geliefd heeft weten te maken bij het bedrijfsleven. Vermeend is op dit moment hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht, schrijver van een veelvoud aan boeken en commissaris bij een potpourri aan bedrijven. Hij bevolkt de rvc’s van onder meer technisch dienstverlener Imtech, partycateraar Maison van den Boer, de Free Record Shop en Mitsubishi Motors Europe. Tot oktober vorig jaar was ook commissaris van de in opspraak geraakt loanshark AFAB, waar Vermeend met stille trom vertrok.

Bij Randstad zit Vermeend al sinds mei 2003 in de raad van commissarissen. Nadat Randstad in 2008 concurrent Vedior overnam, bestond de raad van commissarissen uit niet minder dan negen man. Dat wil zeggen: zeven heren en twee dames. Na het vertrek van voormalig Stork-topman Jan Hovers, waren het er nog acht. Dat is nog altijd behoorlijk veel.

Randstad zal dan ook niet op zoek gaan naar een opvolger voor Vermeend, zo bevestigt een woordvoerder. Maar waarom Vermeend er na zeven jaar plotseling mee stopt? Wij vroegen het hem zelf.

Q&A Willem Vermeend, scheidend commissaris Randstad

Waarom bent u geen commissaris meer bij Randstad?
‘Ik ben gewoon overgestapt. Verder niks. Punt. Ik blijf gewoon bij Randstad.’

U blijft bij Randstad?
‘Ja. Bij Randstad Groep Nederland. Dat is onze grootste dochter. Daar word ik eind volgende week benoemd. Ik blijf dus bij Randstad. Er was daar een vacature vrij. En daar had ik belangstelling voor.’

Wat was de aanleiding om nu over te stappen? Uw tweede termijn loopt pas in 2011 af. Randstad kon toch ook wachten tot volgend jaar?
‘Nee, dat wou ik zélf niet. Kijk, het is een ontzettend drukke job. En hartstikke zwaar. En ik heb drukke werkzaamheden. Ik heb gezegd: ik wil graag bij jullie blijven. En toen die vacature er was, heb ik gevraagd of ik over mocht stappen. Uit eigen verzoek. En ’t werd ingewilligd.’

Houd u uw overige commissariaten gewoon aan?
‘Ja, ja, bij Imtech blijf ik gewoon aan. Bij de andere bedrijven ook. Ik ben gewoon overgestapt naar Randstad Nederland. Ik blijf bij Randstad. Gewoon op eigen verzoek. Deze vacature is er nu. Het is een mooi moment.’

Wie vervangt u bij Randstad Groep Nederland?
‘Er gaat iemand weg. Geen flauw idee wie. Het was een vacature. En ik ga daarheen.’

Geef een antwoord